Hlavní obsah

Papeže v Lurdech vítalo 100 tisíc poutníků

– LURDY
Právo, DPA, ČTK, nek

Více než 100 tisíc lidí se v neděli ve francouzském poutním místě Lurdech zúčastnilo mše, kterou u příležitosti oslav 150. výročí údajného zjevení Panny Marie sloužil papež Benedikt XVI.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Papež Benedikt XVI sloužil mši ve francouzských Lurdech.

Článek

V kázání vyzval věřící, aby se nebáli prožívat svou víru naplno a veřejně a byli v ní opravdoví, protože, jak řekl, „víra nám říká, že moc lásky na tomto světě je silnější než smrt, silnější než naše slabosti a hříchy, než zlo, které nás ohrožuje“.

„Tím, že se člověk obrací k bohu, nachází i sám sebe,“ dodal papež. Benediktovi XVI. se od poutníků dostalo nadšeného přijetí. Asi dvacet minut se jeho „papamobil“ pomalou jízdou prodíral davem, než dojel na místo kázání. Několikrát přitom zastavil, aby požehnal dětem, která mu rodiče podali do vozidla.

Lurdy jsou jedním z nejslavnějších míst křesťanství. Davy návštěvníků sem láká jak legenda o zjevení, tak víra v zázračnost pramene, který na místě údajného zjevení tryská. Církev uznala 67 případů uzdravení po návštěvě Lurd za zázrak.

Do Lurd ročně jezdí asi šest miliónů

Ještě více věřících přišlo na mši celebrovanou papežem v před pařížskou Invalidovnou - 260 tisíc. Benedikt XVI. při ní odsoudil zbožňování peněz a touhu po moci jako kořen všeho zla a vyzval společnost, aby se od něho odklonila. „Toto modlářství odvrací člověka od jeho skutečného poslání,“ zdůraznil.

Francouzské deníky i agentura AFP napsaly, že papež je ve Francii, která opakovaně zdůrazňuje svůj laický charakter, přijímán s nečekaným nadšením. Do nynějška se všeobecně mělo za to, že pro liberální Francouze je příliš konzervativní a že jeho popularita ve Francii výrazně zaostává za popularitou jeho předchůdce Jana Pavla II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám