Hlavní obsah

Papež žehnal městu a světu, bylo na něm vidět vyčerpání

– Vatikán
Novinky,

Papež Benedikt XVI. na Boží hod požehnal Městu a světu. Podobně jako při noční mši v bazilice svatého Petra na něm bylo vidět vyčerpání a únava.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Celé poselství urbi et orbi trvalo půlhodinu.

Článek

Když vsedě četl poselství Urbi et orbi, měl hlas slabý. Při modlitbě se mu třásl hlas. Poselství mělo jen deset minut. Dalších necelých deset minut věnoval pozdravům. Česky řekl: „Narodil se vám spasitel, radujte se.“ Slovákům pak popřál „radostné vánoční svátky“.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež v nedělním proslovu hovořil o nutnosti pokory a potřebě obracet se k Bohu.

K žádnému rozšíření počtu jazyků od roku 2009 nedošlo. Počet pozdravů se ustálil na 65. Celé poselství urbi et orbi trvalo půlhodinu. Zakončilo je zvonění zvonů.

Únava byla patrná na 84letém Benediktovi XVI. i v noci při mši, v bazilice ho museli vozit na plošině. [celá zpráva]

Už několik let přitom mše začíná už v deset večer a ne o půlnoci, jak velí tradice.

V poselství mluvil Benedikt o nutnosti žádat o spasení 

Papež v nedělním proslovu hovořil o nutnosti pokory a potřebě obracet se k Bohu. Benedikt označil za velký hřích, když se lidé povyšují a rozhodují o ostatních.

„Společně prosme o Boží pomoc pro národy Afrického rohu, které trpí hladem a bídou, které ještě ztěžuje stav nebezpečí. Nechť mezinárodní společenství poskytne pomoc lidem z tohoto regionu. Pán ať daruje útěchu obyvatelům jihovýchodní Asie, zvláště Thajsku a Filipínám, které jsou kvůli nedávným záplavám v těžké situaci,“ řekl a zmínil i nutnost dosažení míru mezi Izraelem a Palestinci: „On ať daruje pokoru a stabilitu zemi, kterou si vybral k příchodu na zemi.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bohoslužba ve VatikánuVideo: Reuters

Připomenul i další oblasti konfliktů a napětí: „ Kéž se zastaví násilí v Sýrii, kde bylo prolito tolik krve, a prosadí se smíření v Iráku a v Afghánistánu.“ Zmínil i země na severu Afriky a Blízkého východu, kde letos proběhly revoluce: „Ať obdaří novou silou všechny složky společnosti severoafrických a blízkovýchodních zemí při nalezení východiska."

Upozornil i situaci v Barmě, v Jižním Súdánu i v oblasti afrických velkých jezer.

Proslov zakončil slovy: „Opakujeme - přijď a zachraň nás.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám