Hlavní obsah

Papež potvrdil proces k blahořečení Češky Vojtěchy Hasmandové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v sobotu schválil dekret o „heroických ctnostech” české sestry řádu boromejek Vojtěchy Hasmandové. Papež tak potvrdil proces směřující k jejímu blahořečení a případnému prohlášení za svatou. Beatifikována může ale být až poté, co jí bude uznán údajný zázrak.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František

Článek

Hasmandová, kterou v letech 1952 až 1960 věznil tehdejší komunistický režim, byla od roku 1970 generální představenou Kongregace milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Narodila se v roce 1914 a zemřela v roce 1988.

Milosrdné sestry svatého Karla Boromejského jsou ženskou římskokatolickou kongregací papežského práva, soustřeďující se na péči o nemocné, chudé a lidi na okraji společnosti. Sestry boromejky se například staraly o bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla v posledních měsících života.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Papež podle vatikánského rozhlasu schválil také dekrety týkající se zázraků na přímluvu dvou blahoslavených sester z Izraele a jedné z Francie. Pět dekretů prohlašujících heroické ctnosti se týká také dvou italských a dvou španělských "Božích služebnic".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám