Hlavní obsah

Papež František svatořečil dva Indy a čtyři Italy za pomoc chudým

Papež František v neděli svatořečil dva Indy a čtyři Italy. Vyzdvihl jejich „tvůrčí” angažovanost v pomoci chudým. Jenom z Indie podle agentury DPA do Vatikánu přicestovalo na 10 000 věřících.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež František na svatopetrském náměstí žehná během ceremoniálu svatořečení šestice mužů a žen.

Článek

Novými indickými svatými jsou zakladatel řádu karmelitánů v Indii a sociální reformátor Kuriakose Elias Chavara (1805-1871) a zakladatelka řádu karmelitek v indickém státě Kérala Eufrasie Eluvathingalová (1877-1952). Papežův krok je vnímán jako vzkaz církve Asii, i když křesťané tvoří jen dvě procenta indického obyvatelstva.

Z Itálie byli svatořečeni vicenzský biskup z 19. století Giovanni Antonio Farina, misionář Ludovico da Casoria a františkáni Nicola da Longobardi a Amato Ronconi.

"Odpověděli mimořádnou tvořivostí na přikázání lásky k Bohu a bližnímu," prohlásil před davem shromážděným na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu papež František, jenž si své papežské jméno zvolil inspirován Františkem z Assisi. Ten rovněž symbolizuje skromnost a lásku k chudým.

Portréty nově svatořečených osobností dnes visely na Svatopetrské bazilice. Potlesk zaplnil prostranství, když František prohlásil, že nově kanonizovaní Italové, kteří zakládali útulky pro poutníky, bezdomovce a nemocné, mohou inspirovat i lidi dneška.

Proces kanonizace často trvá desítky let. Zahájen může být u osob, které jsou alespoň pět let po smrti a jsou jim přisuzovány alespoň dva zázraky. Pravidlo pěti let však může papež obejít, jak to Františkův předchůdce Benedikt XVI. učinil v případě papeže Jana Pavla II. Ten zase podobnou výjimku učinil v případě Matky Terezy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám