Hlavní obsah

Papež František přiletěl do Bratislavy. Na Slovensku se zdrží do středy

Bratislava
Aktualizováno

Letadlo s papežem Františkem přistálo v neděli odpoledne v Bratislavě. Hlava katolické církve setrvá na návštěvě Slovenska do středy. Na letišti ho přivítala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, na jejíž pozvání se návštěva koná.

Foto: David W Cerny, Reuters

Papež vystupuje z letadla na letišti v Bratislavě.

Článek

Z letadla italské společnosti Alitalia vystoupil Svatý Otec po půl čtvrté odpoledne. Na letištní ploše na něj kromě Čaputové čekalo i několik desítek církevních a politických představitelů země, kteří mávali slovenskými a vatikánskými vlajkami a papeže vítali latinským zvoláním Vivat Papa Franciscus (ať žije papež František).

Po krátkém přivítání, při kterém nechyběl i chlapec a dívka v tradičním slovenském kroji, kteří od Svatého Otce dostali drobný dárek, se papež František vydal limuzínou na ekumenické setkání na Apoštolské nunciatuře v Bratislavě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Věřící čekají 12. září 2021 na bratislavském letišti před plánovaným příletem papeže Františka na návštěvu Slovenska.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Církevní hodnostáři čekají 12. září 2021 na bratislavském letišti před plánovaným příletem papeže Františka na návštěvu Slovenska.

Další oficiální program ho pak čeká od pondělí. Postupně navštíví Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín poblíž hranic s Českou republikou. Na návštěvu se akreditovalo 600 novinářů z celého světa.

Papež František bude bydlet na apoštolské nunciatuře v Bratislavě a neměl žádný speciální požadavek na zařízení pokoje. „Kromě požadavku na jednoduchost a skromnost,“ řekl mluvčí Konference biskupů Slovenska (KBS) Martin Kramara.

Zastavil se v Budapešti

Papež přiletěl z Budapešti, kde se zúčastnil závěrečné mše eucharistického kongresu na Náměstí hrdinů. Krátce se setkal také s maďarským prezidentem Jánosem Áderem a premiérem Viktorem Orbánem. Věřící pak pozdravil z papamobilu.

Papežovo rozhodnutí strávit víc času na Slovensku, než v Maďarsku je potřeba chápat v kontextu jeho tvrdé kritiky nacionalisticko-populistických lídrů, jako například maďarského premiéra.
The Tablet, britský katolický týdeník<br />

Během svého programu v Budapešti se hlava katolické církve setkala také s představiteli tamní židovské komunity. „Musíme pracovat na tom, aby nenávist nenarušila naše dobré vztahy. Nejlepší způsob, jak odstranit antisemitismus, je podporovat bratrství,“ řekl papež František. „Nebezpečí antisemitismu je v Evropě i jinde ve světě stále přítomné,“ upozornil.

Facka Orbánovi

Podle církevních analytiků dal papež František jasně najevo nesouhlas s politikou premiéra Orbána, když v Budapešti strávil jen několik hodin a na menším Slovensku stráví až čtyři dny. Současná hlava katolické církve totiž vyzývá k přijímání a k integraci migrantů a nelíbí se jí Orbánova politika namířená proti migrantům.

Foto: MTI

Papež František se setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

„Papežovo rozhodnutí strávit víc času na Slovensku, než v Maďarsku je potřeba chápat v kontextu jeho tvrdé kritiky nacionalisticko-populistických lídrů, jako například maďarského premiéra,“ upozornil britský katolický týdeník The Tablet.

Podle amerického listu National Catholic Register se maďarští politici a představitelé církve snažili papeže přesvědčit, aby v jejich zemi strávil delší čas, ale bezvýsledně. Noviny to označily za „obrovskou facku“ Orbánovi.

Slovensko naposledy navštívil papež Jan Pavel II. v roce 2003. Byl tehdy v Trnavě, Banské Bystrici, Rožňavě a v Bratislavě. Jan Pavel II. byl na Slovensko také v roce 1990 ještě v rámci Československa a v roce 1995. Také on byl při návštěvách Slovenska ubytovaný na apoštolské nunciatuře v Bratislavě. Papež Benedikt XVI. v průběhu svého pontifikátu Slovensko nenavštívil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám