Hlavní obsah

Památník zavražděného novináře Kuciaka má podobu otevřené rány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pondělí uplynuly čtyři roky od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Při této příležitosti jim byl v Bratislavě odhalen památník.

Zlatica Kušnírová, matka zavražděné MartinyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Odhalení památníku byli přítomni rodiče Kuciaka a matka jeho snoubenky Zlatica Kušnírová.

Památník je umístěný na náměstí Slovenského národního povstání, kde se po vraždě konaly masové demonstrace Za slušné Slovensko, které vedly k pádu vlády premiéra Roberta Fica.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Památník Jána Kuciaka v Bratislavě

Památník má podobu otevřené rány či jizvy a jeho spoluautorem je Marián Králik.

„Vražda Jána a Martiny a následné protesty zůstanou navždy zapsané v naší historii,” uvedl poslanec Kristián Čekovský (OLaNO), který byl iniciátorem vzniku památníku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zapálila v pondělí ráno svíčku u domu Kuciaka v obci Veľká Mača v okresu Galanta, kde byli oba mladí lidé zavražděni.

„Byli zabiti, protože Ján se věnoval odhalování korupce a zneužívání moci. Byli zabiti, protože se věnovali věcem, které se týkají nás všech,” uvedla hlava státu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zlatica Kušnírová a Jozef Kuciak

„V těchto dnech zažíváme na Slovensku zvýšenou vlnu hněvu a verbálních útoků. Také v případě Jána a Martiny fyzickému útoku předcházely verbální útoky. Musíme to zastavit dřív, než bude pozdě. Jinak byl odkaz Jána a Martiny zbytečný,” dodala Čaputová.

Novinář a jeho snoubenka byli zavražděni 21. února 2018. V případě dvojnásobné vraždy byli odsouzeni vykonavatel Miroslav Marček, Tomáš Szabó, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatel Zoltán Andruskó.

Proces s údajnými objednavateli Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou bude pokračovat koncem února u specializovaného soudu v Pezinku.

Reklama

Výběr článků

Načítám