Hlavní obsah

Palba na Slavjansk si vyžádala mrtvé

Slavjansk/Moskva
Aktualizováno

Nedělní ostřelování Slavjansku, který je na východě Ukrajiny hlavní baštou separatistů, skončilo až v noci. Poprvé palba zasáhla centrum města, uvedla ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na městskou radu. Boje si podle ní vyžádaly zraněné a mrtvé. Velitel separatistů ve městě přiznal, že situace je špatná. V pondělí útoky na Slavjansk i Mariupol pokračovaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda bojuje se separatisty u SlavjanskuVideo: Reuters

 
Článek

Slavjansk ráno probudily exploze v centru města. Podle Vladislava Selezňova ze štábu protiteroristické operace ukrajinské armády městem projíždějí nákladní automobily separatistů s minomety na korbě a snaží se ostřelovat pozice vojáků v okolí města. V areálu jednoho z místních kostelů údajně povstalci instalovali dělostřeleckou baterii.

Městská rada zatím nebyla schopna upřesnit počet obětí bojů, které trvaly celý víkend. Údajně zahynulo pět lidí, mezi nimi příslušníci domobrany separatistů, jedna dívka a jeden starší muž.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Andrei Petrov, ČTK/AP

Dým stoupající ze zasažené továrny na nábytek ve Slavjansku

Počet zraněných nebyl upřesněn. Civilisté se skrývají ve sklepech a krytech. Z města odjelo několik autobusů označených improvizovaným červeným křížem, které odvážely ženy a děti.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dívka v autobusu s namalovaným červeným křížem, který se Slavjansku odváží ženy a děti

„Dělostřelecké ostřelování bylo v neděli silné, skončilo až pozdě v noci,“ uvedl zástupce rady města s tím, že palba mířila jak na okraje města, tak na jeho centrum. Střela poškodila i kopuli jednoho z chrámů v centru města, stejně jako budovu radnice a dům vedle budovy, kde sídlila tajná služba SBU. Částečně zničeno bylo několik obchodů, nemocnic, škol a výškové obytné domy.

Foto: Andrei Petrov, ČTK/AP

Hasiči zasahují v továrně na nábytek ve Slavjnasku zasažené minometným granátem.

Podle radního ukrajinské síly použily raketomety Grad. Těmto obviněním ukrajinské síly čelí opakovaně, ale vždy je popírají.

Nejvíce je poškozeno předměstí Slavjansku, ves Semenivka. Podle obyvatel v ní už nestojí ani jeden dům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na hořící domy a benzínovou stanici ve SlavjanskuVideo: Reuters

Zasaženo bylo i plynové potrubí. Protože už dříve byly zasaženy přivaděč vody a elektrické vedení, je Slavjansk bez vody a bez proudu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Minometným granátem zapálené plynové potrubí u Slavjansku

Velitel separatistů Igor Strelkov otevřeně řekl: „Situace je špatná.“ Dodal, že ale není plánováno posílit obranu, jak se přes víkend uvádělo: „Posily ve Slavjansku nejsou a ani se neplánují.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Separatista v Kramtorsku před poničenou budovou místního úřadu

Separatisté zaútočili na Artěmivsk 

Zatímco ve Slavjansku čelí separatisté silnému tlaku vládních sil, v noci napadli vojenský tábor v Artěmivsku, kam na dvou terénních automobilech a kamazu přijelo komando vyzbrojené automaty a granátomety. Když se vojáci začali bránit, útočníci se stáhli, uvedla Ukrajinska pravda.

V Mariupolu na jihu Doněcké oblasti hoří terminál letiště i kasárna sousední vojenské posádky.

Modré přilby jen se souhlasem Kyjeva

Případné nasazení mírových sborů OSN na Ukrajině bude možné jen se souhlasem kyjevské vlády. Uvedl to pro agenturu RIA Novosti ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin. Podle něj je nepředstavitelné, že by na Ukrajině působily modré přilby bez souhlasu kyjevské vlády.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ubytovna v letním táboře u Luhansku, kterou využívají separatisté, zasažená při náletu.

Čurkin k otázce dodal: „Obvykle požadavek (o nasazení modrých přileb) vyžaduje tento souhlas. Nyní není jasné, zda by Kyjev souhlasil s rozmístěním takového kontingentu, pokud míní pokračovat v silové operaci na východě a chce silou rychle vyřešit problém. Já ale doufám, že se tento přístup nyní změní.“

Ruský velvyslanec dodal, že o nasazení mírových sborů se ani nejedná. Podle něj se Rusko na Radě bezpečnosti snaží prosadit rezoluci o otevření humanitárních koridorů.

Dněpropetrovsk se připravuje na uprchlíky

Dněpropetrovská oblast vytvořila Centrum pomoci přesídlencům z Doněcké a Luhanské oblasti a z Krymu. Uprchlíky přijímá třináct měst. Každé město vybralo hotely, hostely a rodiny, které jsou schopné přijímat uprchlíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám