Hlavní obsah

Lavina v Tyrolsku zabila pět lidí, další zaskočila lyžaře na sjezdovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Pět lidí zemřelo v pátek při pádu laviny v Tyrolsku na hranicích Rakouska se Švýcarskem. Jejich totožnost je zatím neznámá. Jedna zraněná osoba byla převezena letecky do Švýcarska, uvedlo tyrolské kontrolní středisko pro agenturu APA. Tyrolsko hlásí v pátek neobvykle vysoký počet lavin.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na lyžařské středisko Sölden

Článek

Na místě zasahují záchranářské vrtulníky ze Švýcarska i Rakouska a také policejní helikoptéra.

Tyrolsko už dopoledne napočítalo 13 lavin, z nichž většina nezpůsobila žádná zranění. V Söldenu ale sjela lavina na lyžařskou sjezdovku a zasypala pět lidí, všechny se podařilo zachránit.

Lavina v Tyrolsku zasypala čtrnáctiletého chlapce, na místě zemřel

Evropa

Krátce po poledni obdrželo tyrolské dispečerské středisko hlášení o lavinách i v dalších obcích. Lavina se utrhla také v lyžařském středisku Kaltenbach, spustili ji lyžaři mimo sjezdovku. Dva lidé byli částečně zasypáni, ale s pomocí další osoby se je podařilo zachránit.

„Mrzí mě, že několik dní varujete, varujete a znovu varujete, a pak se během dvou dnů stane přes 50 registrovaných lavinových nehod,“ řekl vedoucí tyrolské lavinové výstražné služby Rudi Mair.

S výjimkou východní části Tyrolska platilo v pátek v celé této spolkové zemi značné lavinové nebezpečí, což je třetí stupeň výstrahy z pěti.

Reklama

Výběr článků

Načítám