Hlavní obsah

Pachatel masakru v Srbsku zemřel. Střelil mě dvakrát, řekla jeho manželka

Bělehrad
Aktualizováno

Srbka Javorka Bogdanovičová, kterou při úterním masakru ve vesnici Velika Ivanča postřelil její manžel Ljubomir, vypověděla o tragédii. Její motiv však zůstává utajen. Zasažená žena se ve středu úspěšně podrobila operaci. Ještě před ní ale dokázala komunikovat. Těžce zraněný útočník ve čtvrtek odpoledne zemřel.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Odvoz těla jedné z obětí Ljubomira Bogdanoviče

Článek

"Ljubiša byl hodně nervózní. Takový byl i jeho otec. Bil mě. Nevím, co se mu ráno stalo. Byla jsem v kuchyni, kde spím, když vešel s pistolí a řekl, že to už není život. A pak vystřelil," vylíčila podle listu Večernje Novosti Javorka. Muž pak odešel a ona ztratila vědomí. Když se vrátil, podivil se, že ještě žije, a střelil ji ještě jednou.

Manželé spolu žili 42 let, nyní ale bydleli odděleně. Ljubomir se synem v novém domě, Javorka s tchyní ve starém.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Příbuzní obětí ve Veliké Ivanče

Bogdanović začal vraždit ve 4.30. Nejprve střelil do hlavy manželku. Pak zastřelil spící matku a další na řadě byl jeho syn. Následně během půlhodiny v jiných pěti domech poloautomatickou pistolí ráže 9 mm postupně zabil pět žen, pět mužů a dvouletého chlapce. Na závěr se při příjezdu policie střelil do hlavy. [celá zpráva]

Bogdanoviče i jeho ženu záchranáři převezli do bělehradské nemocnice. Zatímco manželka podstoupila úspěšnou operaci, stav Ljubomira byl kritický a zhoršoval se, kvůli čemuž nemohl být operován. Zemřel v bělehradské nemocnici ve čtvrtek odpoledne.

Foto: Novinky

Velika Ivanća

Sebevraždy v Bogdanovičově rodu?

Motiv není znám. Spekuluje se o traumatech z války v Chorvatsku i o duševních nemocech u jeho předků. Otec Ljubiši se oběsil a totéž prý potkalo dědu. Strýc zemřel během léčení v psychiatrickém zařízení. Útoku ale nic nenasvědčovalo.

Bogdanović se podle výpovědí sousedů ke všem ve vesničce choval jako otec. Staral se o jejich domy, pole i dobytek. Všude byl vítaným hostem, na každé oslavě seděl v čele stolu. Doma byl ale prchlivý, svěřil se listu Novosti Javorčin bratr Živomir. Ljubiša podle něj trpěl i tím, že se jeho syn Branko nechtěl oženit a mít děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám