Hlavní obsah

Otrávení špióna Skripala souvisí s ruskými volbami, tvrdí šéf britské diplomacie

Načasování útoku na bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala nervovou látkou v Anglii souviselo s ruskými prezidentskými volbami, prohlásil ve středu na jednání zahraničního výboru šéf britské diplomacie Boris Johnson. Jen pár minut poté ruský vysoce postavený diplomat vyjádřil obavy Moskvy, že Británie by mohla zničit klíčové důkazy.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Šéf britské diplomacie Boris Johnson

Článek

„Načasování je pravděpodobně těsněji navázáno na nedávné volby v Rusku,” řekl Johnson. „Mnoho nedemokratických osobností dělá to, že když čelí volbám nebo kritickému politickému okamžiku, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele,“ prohlásil. Tvrdí, že případ v Salisbury vede do Kremlu.

Na otázku, proč by to Rusko dělalo, Johnson odpověděl: „Prezident Putin chtěl ukázat, co se stane těm, kteří podporují jiné hodnoty. Můžete očekávat, že budete zavražděni,“ řekl. Putin chce podle něj vyvolávat potíže, kdykoli může.

K tomu, že se útok stal ve Velké Británii, Johnson řekl, že se to stalo proto, že země „věří svobodě, demokracii a právnímu státu”.

Šéf britské diplomacie Putina ostře kritizoval i v souvislosti s nadcházejícím mistrovstvím světa ve fotbale, které bude Rusko hostit od poloviny června do poloviny července. Johnson Putina obvinil, že šampionátu využije k vylepšení obrazu své země podobně, jak to učinil Adolf Hitler při pořádání Letních olympijských her v Berlíně v roce 1936.

Na závěr projevu ale prohlásil, že Británie se nehodlá zapojovat do nové studené války.

Moskva se bojí o důkazy

V Moskvě pak před pozvanými velvyslanci vysoce postavený ruský diplomat Vladimir Jermakov vyjádřil obavy, že by Britové mohli o útoku zničit klíčové důkazy. Britské úřady podle něj buď nejsou schopny ochránit lidi před podobným teroristickým útokem, anebo samy útok na Skripala a jeho dceru zinscenovaly.

„Rusko naprosto nemá nic společného (s otrávením Skripalových) už jen proto, že pro Rusko je takový hazard naprosto nepřípustný a nevýhodný ze všech hledisek," zdůraznil Jermakov, který je na ministerstvu ředitelem odboru pro kontrolu zbraní. Žádná z britských vyšetřovacích verzí při kritickém rozboru podle něj neobstojí, jde jen o hysterické obviňování Ruska bez důkazů.

Podle agentury Interfax také zdůraznil, že Rusko nikoho z útoku neobviňuje a že dřívější odvolávání se na potenciál Česka a Švédska mělo sloužit pouze jako příklad vyspělosti výzkumu.

Bývalý ruský špión Sergej Skripal, který přešel na druhou stranu a předával informace britské MI5, byl se svou dcerou Julií otráven na začátku března v Salisbury velmi neobvyklou látkou zvanou novičok. Stav obou je kritický.

Reklama

Výběr článků

Načítám