Hlavní obsah

Otevřít Nord Stream 2? Tak se chová narkoman prosící o další dávku, vzkázal Německu Kuleba

– Kyjev/Berlín

Není důvod, proč Nord Stream 2 neotevřít. Tato slova, která v pátek vyřkl v rozhovoru pro RND místopředseda německých svobodných demokratů Wolfgang Kubicki, nezůstala bez odezvy. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba je označil za absolutně iracionální a přirovnal je k drogově závislému jedinci, který prosí o další dávku.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Nord Stream 2

Článek

Kubicki řekl, že Nord Stream 2 by mělo Německo co nejrychleji otevřít, aby před zimou naplnilo plynové zásobníky. Podobné názory z Německa v posledních dnech podle Kuleby přibývají, jsou ale scestné.

„Připomíná mi to drogově závislého, který prosí o poslední dávku, aniž by si uvědomoval ničivé dopady své žádosti. Závislost na ruském plynu zabíjí,” napsal Kuleba na Twitteru.

Kubického návrh odmítl i předseda svobodných demokratů Christian Lindner. Označil ho za špatný a scestný. Místopředseda frakce Alexander Graf Lambsdorff Kubickému vzkázal, že možná přehlédl kompetentní hodnocení takového kroku, jakým by zprovoznění Nord Streamu 2 bylo.

Není důvod neotevřít Nord Stream 2, řekl německý vládní politik. Až na zničené NATO a EU, opáčil kolega

Evropa

Odkázal se na novinářku Constanze Stelzenmüllerovou, podle které jsou dvě možnosti. První je mrznout za současného stavu, kdy ruský prezident Vladimir Putin neposílá surovinu plynovody Nord Stream 1 a Jamal, nebo být v teple díky Nord Streamu 2.

Připomíná ale, že takové jednostranné řešení by podle ní mělo politické důsledky v podobě zničení Severoatlantické aliance a Evropské unie, které dosud postupují proti Moskvě jednotně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám