Hlavní obsah

Otec švédské královny arizoval továrnu židovského majitele

Právo, DPA, vpl
Stockholm

Walther Sommerlath, otec švédské královny Silvie, byl nejen členem nacistické NSDAP, ale také převzal berlínskou firmu zabavenou židovskému majiteli, aby v ní vyráběl zbraně pro wehrmacht. V pondělí to v dokumentárním pořadu uvedla švédská televize TV4.

Foto: Profimedia.cz

Švédská královna Silvia

Článek

„Nikdy jsem nebyl členem NSDAP,“ tvrdil přitom Sommerlath v jediném rozhovoru, který poskytl v roce 1976 krátce předtím než se jeho dcera, hosteska na OH 1972 v Mnichově, provdala za krále Carla XVI. Gustafa.

Historik Mats Deland našel v kartotéce členů NSDAP potvrzení o Sommerlathově vstupu 1. prosince 1934. Archív berlínské Průmyslové a obchodní komory pak potvrzuje, že otec královny, jenž zemřel v roce 1990, převzal v květnu 1939 v rámci arizace firmu Wechsler se sídlem v berlínské čtvrti Kreuzberg. Její majitel Efim Wechsler uprchl ve stejném roce před nacisty do ciziny.

Letos v červnu se Silvia otce zastávala. V rozhovoru pro tisk uvedla, že otec ve firmě vyráběl elektrické produkty jako modely vlaků nebo fény, za války prý musel přejít na membrány do plynových masek pro civilní obranu. „Ve skutečnosti výrobní linky opouštěly součástky tanků a protiletadlových děl,“ uváděl dokument.

Královský dvůr ve Stockholmu k novým informacím o Sommerlathovi vydal jen stručné komuniké, že královna Silvia „nevidí žádný důvod obsah vysílání komentovat“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám