Hlavní obsah

Osudná chyba horolezce v Tatrách. Měl pod sebou 200 metrů a odjistil se

Pokus o zdolání hřebenu zvaného Žabí kůň ve Vysokých Tatrách se stal v sobotu osudným 37letému polskému horolezci. Jak informuje web slovenské Horské záchranné služby (HZS), po dvousetmetrovém pádu neměl polský horolezec žádnou šanci na přežití.

Foto: HZS

Místo neštěstí

Článek

Horolezec spadl v blízkosti vrcholu a jeho tělo zachytila až kamenná suť a zbytky starého sněhu. „O součinnost při akci byla požádána posádka leteckých záchranářů, která na heliportu ve Starém Smokovci vzala na palubu dva záchranáře HZS,“ uvedli horští záchranáři.

Po příletu do Mengusovské doliny našli horští záchranáři pod stěnou Žabího koně tělo polského horolezce bez známek života. „Tělesné ostatky byly transportovány do márnice ve Starém Smokovci, kde byly odevzdány příslušníkům policie,“ dodal web HZS.

Foto: HZS

Zásah leteckých záchranářů

Horští záchranáři přijali hlášení o pádu horolezce od náhodných svědků. „Informace byly strohé, byl nahlášený pouze ten pád. Nic víc jsme nevěděli,“ řekl televizi Joj horský záchranář Daniel Mahdal. „Horští záchranáři byli spuštěni na místo pomocí navijáku,“ dodala mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Hopjaková. U těla pak našli také nezraněného kamaráda mrtvého Poláka.

Podle Mahdala udělal polský horolezec fatální chybu, která ho stála život. „Při slaňování se odpojil z jištění a neměl žádné další jištění, kterým by se dokázal zabezpečit. Uklouzl a prolétl celou stěnou,“ dodal horský záchranář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám