Hlavní obsah

Ostatky polského prezidenta jsou už ve Varšavě, ulice pokryly květiny

– Varšava • Aktualizováno
Novinky, coe

Letoun převážející tělo polského prezidenta Lecha Kaczyńského z ruského Smolensku přistálo krátce po 15:00 SELČ ve Varšavě na letišti Okencie. Na místě přílet očekávali příbuzní a politické špičky země, stejně jako davy lidí. Varšavané se už od poledne shromažďovali na trase, kudy byla rakev s ostatky prezidenta převážena, a podél cest kladli květy.

Ostatky polského prezidenta přivezeny do VaršavyVideo: ČTK

 
Článek

Přímo na letišti se se svým bratrem přišel rozloučit jeho bratr Jaroslaw a Marta Kaczyńská, dcera prezidentského páru, která v jeden den přišla o otce i matku.

Foto: Reuters

Vojáci na varšavském letišti vynášejí rakev s ostatky polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

Na letišti se po vynesení rakve z letadla konala smuteční mše za prezidenta i dalších 95 lidí, kteří v sobotu zahynuli při katastrofě v ruském Smolensku. "Smutek, žal a bolest nyní cítí celá naše vlast a krajané na všech kontinentech," zaznělo v jejím úvodu z úst arcibiskupa Józefa Kowalczyka.

Truhla s ostatky Kaczyńského byla převezena do prezidentského paláce a poté bude umístěna v kapli, do níž bude mít přístup jen prezidentova rodina. Rozloučit se s Kaczyńským však budou moci později i obyčejní lidé.

Foto: Petr Josek, Reuters

Lidé se shromáždili před prezidentským palácem ve Varšavě a položili zde ve znamení úcty k zesnulému Lechu Kaczyńskému květiny.

Datum pohřbu polské hlavy státu zatím nebylo stanoveno, rozhodne až rodina. Podle některých informací se uskuteční v sobotu.

Foto: Reuters

V Krakově se shromáždily tisíce Poláků, aby při mši uctily zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželku.

Na internetu byly zřízeny stránky, na nichž mohou lidé vyjádřit rodinám zesnulých svou soustrast. Komentáře jednohlasně hovoří o strašlivé tragédii, která zemi postihla.

Foto: Petr Josek, Reuters

Květiny a svíčky před prezidentským palácem ve Varšavě

V Moskvě se mezitím zdržují tři týmy polských expertů, mezi nimi i odborníci na letecké katastrofy. Podle posledních zjištění nebyla příčinou pádu letadla technická závada, ale nejspíše se jednalo o chybu pilota, který při opakovaném pokusu o přistání ve špatném počasí se strojem zavadil o vrcholky stromů.

Foto: Reuters

Fotografie polského prezidentského páru, který nešťastně zahynul při letecké katastrofě ve Smolensku, stojí na pietním místě v Tel Avivu.

Mluvčí polské vlády Pawel Graś uvedl, že Rusové čekali s otevřením černých skříněk právě na polský tým. Vláda také organizuje transport ostatků z Ruska do Polska ve dvou částech. První letoun z letiště Moskva-Domodědovo, kam byly ze Smolenska ostatky obětí převezeny, by měl přistát ve Varšavě ještě v neděli, druhý bude následovat v pondělí.

Jak uvedl polský velvyslanec v Moskvě Jerzy Bahr, tělo první dámy a manželky prezidenta Marie Kaczyńské zatím nebylo identifikováno.

V neděli jmenoval dočasný prezident Bronislaw Komorowski šéfem prezidentské kanceláře Jacka Michalowského, který dosud působil jako programový ředitel Polsko-americké nadace svobody. Jeho předchůdce v úřadu Wladyslaw Stasiak je mezi oběťmi smolenské katastrofy.

Ruská televize Rossija jako poctu zemřelým členům polské elity při masakru v roce 1940 v neděli večer uvede snímek polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň v hlavním vysílacím čase. Půjde teprve o druhé vysílání tohoto filmu v ruské televizi vůbec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám