Hlavní obsah

OSN kritizuje úpadek lidských práv na východní Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před stále častějším porušováním lidských práv na východě Ukrajiny varovala v pátek komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Varovala před alarmujícím zhoršením a vyzvala zejména proruské síly, aby ukončily své aktivity.

Foto: Reuters

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová

Článek

V oblasti, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými vzbouřenci, se stav lidských práv podle Pillayové „znepokojivě zhoršil“.

„Ti, kdo mají vliv na ozbrojené skupiny odpovědné za většinu násilností na východní Ukrajině, musí učinit všechno pro to, aby zadrželi tyto muže, kteří se zdají být odhodláni zemi rozdělit,“ prohlásila Pillayová na adresu separatistických skupin ve východních regionech.

Zpráva jejího úřadu uvádí příklady cíleného vraždění, mučení a únosů. Zmiňuje také perzekuce Tatarů na Krymu, který v březnu anektovalo Rusko.

Na Krymu zakázali demonstrace

Úřady na Krymu v pátek zakázaly v příštích čtyřech týdnech jakékoliv demonstrace. Krymský předák Sergej Aksjonov uvedl, že je to kvůli nepokojům na východní Ukrajině a možnému pronikání extremistů, kteří by narušili lázeňskou turistiku. Podle médií je však zákaz cílen hlavně proti krymským Tatarům, kteří na neděli připravovali velké shromáždění.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Ruské úřady už dříve zakázaly vůdci Tatarů Mustafovi Džemilevovi na poloostrov vstup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám