Hlavní obsah

Osmnáctiletou dívku zabilo běžné nachlazení během dvou dní

Novinky, Jakub Kynčl
Maidstone

Velkou Británií otřásl případ jinak zdravé 18leté Danielle Brookerové, která podlehla během pouhých dvou dní běžnému nachlazení. Virus se jí rozšířil i do mozku a ona po silných bolestech hlavy přestala cítit ruce a nohy. Za několik hodin poté dostala záchvat, upadla do bezvědomí a následně zemřela.

Článek

Mladou dívku odvezla záchranná služba hned po začátku komplikací do nemocnice v kentském Maidstone. Odtamtud ji obratem převezli do specializovaného neurologického oddělení v londýnské nemocnici King's College, ale ani tam jí však pomoci nedokázali a dívka zemřela krátce po převozu.

Lékaři tvrdí, že je pro virus, který způsobuje nachlazení, napadnutí mozku extrémně vzácné. Právě otok mozku a jeho infekce, jsou podle lékařů důvodem smrti mladé dívky, která zemřela 22. října.

Její orgány zachránily tři jiné životy

"Virové infekce, jako třeba nachlazení, způsobují záněty, které mohou ve výjimečných případech mohou vést až k poškození orgánů. Lékaři tvrdí, že obyčejná chřipka zvyšuje riziko infarktu o jednu třetinu. I druhotné komplikace, jako bakteriální infekce, mohou být potenciálně smrtelné. Infekce, které cestují do mozku, jsou pak extrémně nebezpečné, protože jde o měkký orgán v pevném obalu - lebce. Vzniklý otok a tlak pak může být pro pacienta potenciálně smrtelný," uvedl lékař Val Hormon z nemocnice v Západním Kentu.

Několik hodin po smrti byly plíce, játra a ledviny dívky darovány jiným třem pacientům. Danielle se totiž v červenci stala registrovanou dárkyní orgánů. Inspiroval ji k tomu pořad, který viděla v televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám