Hlavní obsah

Opičí neštovice už jsou i v Německu

– Mnichov • Aktualizováno

V Německu se vyskytl první případ nákazy virem opičích neštovic u člověka. Mikrobiologický armádní ústav potvrdil nález u Mnichova. V pátek o tom informovala agentura Reuters. Smrtnost onemocnění dosahuje 10 %.

Foto: Cdc/brian W.j. Mahy, Reuters

Opičí neštovice (snímek z Konga)

Článek

Výskyt u člověka vzácného nebezpečného virového onemocnění v posledních dnech hlásí řada zemí. Jako první se nebezpečná infekce, která se může šířit z člověka na člověka, objevila ve Spojeném království. Další případy byly hlášeny z Belgie, Francie a jihu Evropy.

Jih Evropy a Británie hlásí infekce opičími neštovicemi

Evropa

Po zjištění výskytu opičích neštovic v několika evropských zemích z tohoto týdne potvrdila první případy této vzácné nemoci v pátek také Kanada. Austrálie má podezření na nákazu u muže, který se vrátil z cesty do Evropy, napsala agentura Reuters.

Opičí neštovice hlásí další země

Svět

Příznaky, přenos a smrtnost viru

Inkubační doba, tedy čas, než člověk onemocní, se pohybuje okolo deseti dní. Nejprve nastupuje horečka, bolesti hlavy, svalů a dalších částí těla. Horečka přesahuje 38,3 stupně Celsia. Po dvou až čtyřech dnech horečka klesne a začínají se objevovat typické neštovičné změny na pokožce obličeje a celého těla. Následující dny rozhodnou o tom, zda se pacient zotaví, či ne. Smrtnost dosahuje 10 procent. Jde však pouze o čísla z Afriky, údaje ze zemí s rozvinutou zdravotní péči neexistují.

Virus se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Šíří se i vzduchem či tělními tekutinami infikovaných lidí.

Zvažujte u pacientů i opičí neštovice, nabádá zdravotní ústav lékaře v Česku

Domácí

Výskyt opičích neštovic by měli při diagnostice pacientů s odpovídajícími příznaky brát v úvahu i lékaři v České republice. Doporučuje to Státní zdravotní ústav (SZÚ), podle něhož je vhodné odborníky i laickou veřejnost o potenciálním šíření opičích neštovic informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám