Hlavní obsah

Opět se vracíme k Evropě zavřených hranic, kritizuje eurokomisařka Německo

Strach z mutací koronaviru je sice pochopitelný, zavírání hranic ale situaci nijak neřeší. V rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine to řekla evropská komisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, informovala v neděli agentura DPA. Návrat k Evropě zavřených hranic jako loni v březnu podle ní není správným krokem. V rozhovoru eurokomisařka bránila také očkovací strategii EU.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Hraniční přechod na Klínovci mezi Českou republikou a Německem

Článek

„Strach z mutací koronaviru je pochopitelný. Ale přesto je pravdou, že se virus nedá zastavit zavřenými hranicemi,” řekl eurokomisařka v rozhovoru, který list Augsburger Allgemeine zveřejní ve svém pondělním vydání.

„Proti mutacím pomáhá důsledné očkování a dodržování hygienických pravidel. Považuji za chybné, že se opět vracíme k Evropě zavřených hranic jako v březnu 2020,” dodala.

Přehledně: Německo na hranici zpřísnilo. Jaká jsou pravidla pro vstup

Domácí

Německo od půlnoci oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, které považuje za oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací.

Zpřísněné epidemické hodnocení Česka ještě více komplikuje cestování mezi oběma zeměmi, za prací tak přes hranice mohou dojíždět jen zdravotníci a další zaměstnanci kritické infrastruktury.

Německý ministr kritiku odmítá

Kritiku EU již v sobotu odmítl německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Na hranicích s Českem a Rakouskem bojujeme proti zmutovanému viru. Evropská komise by nás měla podporovat a ne nám lacinými radami házet klacky pod nohy,” řekl.

Přidal se také saský premiér Michael Kretschmer, který vyjádřil velké obavy z dění v Česku poté, co parlament neprodloužil nouzový stav. „Nic jiného nám nezbývá,” řekl Kretschmer v sobotu.

Unijní očkovací strategie byla prý úspěšná

Kritika ale směřuje také z německé strany směrem k unii. Seehofer v nedělním rozhovoru s deníkem Bild kritizoval Evropskou komisi kvůli obstarávání vakcín, při kterém podle něj udělala „dost chyb”.

EU při nákupu vakcín chybovala, přiznala von der Leyenová

Evropa

Kyriakidisová ale unijní očkovací strategii označila za úspěšnou. Před deseti měsíci podle ní nikdo nevěřil, že se tak rychle vyvine účinná a bezpečná vakcína. „Je tedy nesprávné tvrdit, že jsme udělali jen chyby,” řekla listu Augsburger Allgemeine.

Podle eurokomisařky bude do konce června k dispozici 300 milionů dávek tří vakcín, které byly dosud schválené pro nouzové použití v EU. „Tento počet se dokonce ještě zvýší, až se k tomu přidá vakcína Johnson,” řekla. „Navzdory překážkám jsme čas nepromarnili,” zdůraznila kyperská politička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám