Hlavní obsah

Operované dvojče Marek má poškozený mozek

Právo, Ivan Vilček (Bbratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští lékaři nadále bojují o životy oddělených siamských dvojčat. V pátek konstatovali, že u infekce Marka neustupuje a jeho stav se nezlepšuje, ale zhoršuje. Dítě má prý příznaky poškození mozku.

Článek

"Vyšetření mozku nám ukázalo příznaky poškození centrální nervové soustavy. Na mozku jsou známky otoku a krvácení, které je důsledkem poruchy srážlivosti krve. Počet krevních destiček se u Marka pohybuje na hranici života a smrti. Možnost jeho uzdravení je velmi nízká," uvedl v pátek na setkání s novináři ošetřující lékař Tibor Šagát.

Primář bratislavské Dětské fakultní nemocnice Vladimír Cingel konstatoval, že Marka museli opakovaně resuscitovat. "Je vlastně permanentně resuscitovaný pomocí léků a přístrojů. Jeho stav je kritický, selhávají mu životně důležité orgány. Jeho organismus sice stále má rezervy, aby bojoval s postupující infekcí, ale ty se postupně vyčerpávají," uvedl Cingel.

Lékaři stále věří, že jeho stav se může změnit k lepšímu, ale přiznávají, že ho mohou každou minutu ztratit. Infekce se rozšiřuje a nezabírají už žádná antibiotika. "Obávám se, že obrat ve vývoji je v rovině zázraků," dodal Cingel.

Nezvládnutelná infekce působí na orgány jako jed, který poškozuje Markův cévní systém, negativně ovlivňuje centrální nervový systém, játra i ledviny. Postupně selhávají také plíce a srdce.

Jeho bratr Michal je na tom lépe, i když se od začátku týdne podrobil dvěma operacím. V jeho střevech se opakovaně objevil otvor a obsah střev se dostal do břišní dutiny. "Po operaci nedošlo ke zhoršení funkce jeho orgánů," konstatoval Cingel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám