Hlavní obsah

Omezit lékařské tajemství a urychlit deportace. Německá vláda chce zabránit útokům

– Berlín

Žadatel o azyl, který je považován za bezpečnostní hrozbu, bude ze země okamžitě vypovězen. Omezí se rozsah lékařského tajemství tak, aby lékař byl povinen informovat úřady v případě, že mu pacient sdělí, že uvažuje o spáchání trestného činu. Tato opatření by se měla objevit v novém bezpečnostním balíčku, který chce ministr vnitra Thomas de Maiziére ve čtvrtek oficiálně představit, napsal deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v Berlíně

Článek

V rámci boje proti terorismu chce německá vláda urychlit deportace přistěhovalců. O té by se mělo v případě migrantů, kteří se dopustí zločinu, rozhodovat ve zrychleném řízení. O povolení k pobytu by automaticky měli ihned přijít také ti lidé, kteří se budou snažit řízení o svém vypovězení z Německa prodlužovat. Nově by se také důvodem k vypovězení mělo stát to, že je imigrant považován za bezpečnostní hrozbu.

Ministr de Maiziére také navrhuje rozšířit rozsah dat, která musí poskytovatelé komunikačních služeb schraňovat o svých zákaznících a na vyžádání je poskytovat policii.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

S novými opatřeními přichází ministr v reakci na čtyři červencové krvavé útoky. Během jednoho týdne zranil mladý Afghánec ve vlaku v Bavorsku nožem a sekerou pět lidí, než ho policie zastřelila. Mladík íránského původu poté zastřelil v Mnichově devět lidí, než spáchal sebevraždu. V jeho případě ale nešlo o islamistický motiv, útočník naopak obdivoval Anderse Breivika. V Bádensku-Württembersku napadl přistěhovalec nožem svou družku a zabil ji, v bavorském Ansbachu se odpálil sebevražedný útočník a zranil 15 osob.

CDU/CSU chce tvrdší postoj k extremistům

Ještě tvrdší postoj vůči muslimským extremistům chce konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Zemští ministři vnitra za CDU a CSU navrhují zákaz muslimských oděvů, které zcela zahalují obličej, a přísnější dohled nad financováním mešit a nad kazateli v mešitách. Napsal to ve středu berlínský deník Tagesspiegel.

Diskuse o zákazu burek, tedy ženských oděvů zahalujících celé tělo včetně obličeje, se v Německu vede už delší dobu. Zákaz navrhovaly bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) i populistická Alternativa pro Německo (AfD), podle nichž tento oděv není v souladu s německou kulturou. Političky z Křesťanskodemokratické unie (CDU) a ze sociální demokracie (SPD) zase burky označovaly za symbol ponižování žen.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nyní představitelé CDU/CSU mluví i o lepší kontrole financování mešit. Úřady by podle nich měly zajistit, že peníze pro muslimské modlitebny nebudou proudit od extremistických organizací. Radikální imámy, kteří šíří nenávist vůči nemuslimům, by Německo mělo podle politiků konzervativní CDU/CSU důsledně vypovídat ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám