Hlavní obsah

Olaf Scholz – klidná síla bez charisma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respektovaný, uvážlivý, slušný, avšak postrádající kouzlo osobnosti a poněkud nudný – tak vnímá Olafa Scholze (63), v pořadí devátého kancléře Spolkové republiky, většina Němců.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Olaf Scholz

Článek

Scholz se narodil 14. června 1958 v Osnabrücku. Jeho rodiče pracovali v textilním průmyslu. Dětství prožil se svými dvěma mladšími bratry Jensem a Ingem v Hamburku.

V roce 1977 v přístavním městě dokončil střední školu a pokračoval ve studiu práv na tamní univerzitě. Podle vlastních slov Scholz během studií „nesnášel sport", ale dnes se ve volném čase věnuje rekreačnímu sportu, veslování a turistice „tak často, jak je to jen možné".

V roce 1985 začal vykonávat advokátní praxi, zejména v oblasti pracovního práva.

Nový německý kancléř o sobě říká, že se „vždycky politicky angažoval", a s nadsázkou dodává, že už na gymnáziu si jej zvolili mluvčím třídy.

Éra Merkelové končí. Německo má nového kancléře

Evropa

Schmidt vzorem

Politicky ho ovlivnily zejména dvě sociálnědemokratické osobnosti – Willy Brandt, nositel Nobelovy ceny míru a západoněmecký kancléř v letech 1969-1974, a Helmut Schmidt, rodák z Hamburku a Brandtův nástupce v letech 1974-1982.

Byl to Schmidt, kdo Scholze, tehdy sedmnáctiletého gymnazistu, přivedl do řad Sociálnědemokratické strany Německa. V letech 1982-1988 působil Scholz jako místopředseda Jusos, mládežnické organizace SPD. V roce 2002 se už stal generálním tajemníkem SPD.

V polovině 80. let se v Hamburku seznámil s budoucí manželkou Brittou Ernstovou (60), s níž se oženil v roce 1998. V témže roce poprvé kandidoval do Spolkového sněmu ve volebním obvodu Hamburk-Altona a hned uspěl.

Od 21. listopadu 2007 do 28. října 2009 byl spolkovým ministrem práce v první vládě křesťanské demokratky Angely Merkelové (67). Od března 2011 do března 2018 vedl druhé největší německé město Hamburk.

Do vlády Angely Merkelové se vrátil 14. března 2018, kdy se stal vicekancléřem a spolkovým ministrem financí.

Scholzova kaňka: Pandemie? Ta počká

Evropa

Zdárně se vydával za dědice Merkelové

V roce 2019 kandidoval s Clarou Geywitzovou (45) na spolupředsedy SPD. Ve druhém kole voleb však prohráli s dvojicí Saskia Eskenová (670) a Norbert Walter-Borjans (69), kteří od té doby vedou německé sociální demokraty.

Dne 10. srpna 2020 dvojice předsedů doporučila, aby se kandidátem SPD na post spolkového kancléře stal Scholz. Doporučení podpořil stranický sjezd v květnu 2021, na kterém Scholz získal 96,2 procenta hlasů.

Ve volbách do Spolkového sněmu 26. září 2021 zvítězili jím vedení sociální demokraté se ziskem 25,7 procenta hlasů. V poli poražených tak zůstala CDU/CSU (24,1 procenta), kterou vedl kandidát křesťanských demokratů na kancléře Armin Laschet (60), čímž skončilo 16 let vlády kancléřky Merkelové, která se již o znovuzvolení neucházela.

Scholzovi pomohly ve volební kampani jeho dlouholeté zkušenosti z vysoké politiky, nekonfliktní povaha, ale také nevýraznost jeho protikandidátů. V kampani se představil jako technokrat a pragmatik, v debatách klidný a strohý.

Scholz povolává do vlády epidemiologa, který rozděluje

Evropa

Vydával se za dědice odkazu odcházející kancléřky jako klidné síly. Snažil se prezentovat jako její skutečný dědic, dokonce přijal její charakteristickou pózu s prsty sepjatými do kosočtverce. V rozhovorech se nerozpakuje sáhnout po jejím sloganu z kampaně v roce 2013: Znáte mě. „Se mnou v kancléřském úřadě byste mohli spát tak klidně jako za časů Angely Merkelové,“ vzkázal Němcům.

„Na předvolebním shromáždění na Babelově náměstí v srdci Berlína odložil sako a kravatu, avšak se svou drobnou postavou, pleší a klidným vystupováním působil spíše dojmem ředitele regionální banky na firemním večírku než jako čekatel na příštího evropského lídra,“ vylíčil britský list The Daily Telegraph.

Nabízím se jako kancléř, ne ředitel cirkusu, tvrdil

Avšak když se rozdávalo charisma, přišel Scholz zkrátka. Natolik, že se mu kvůli veřejnému vystupování přezdívá Scholzomat - podle přístroje na žvýkačky – jakmile do něho hodíte minci, tedy oslovíte ho, rychle a nezáživně vysype vše, co se po něm žádá.

Sám Scholz označil tento termín za „velmi výstižný“. „Nabízím se jako kancléř, ne jako ředitel cirkusu,“ řekl během kampaně televizi ARD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám