Hlavní obsah

Odpůrcům rasismu vadí britská medaile s archandělem Michaelem. Připomíná prý smrt Floyda

Novinky, mso

Někteří odpůrci rasismu během protestů Black Lives Matter ničili a strhávali sochy historických osobností, které podle nich rasismus a rasovou segregaci podporovaly. Nově ale vyjádřili nespokojenost také s britskou medailí, kterou královna uděluje velvyslancům a diplomatům za významnou službu vlasti, uvedl Daily Mail. Je na ní zobrazen archanděl Michael stojící na krku ďábla.

Foto: Reuters

U sochy Churchilla v Londýně se sešli příznivci hnutí Black Lives Matter i jejich odpůrci.

Článek

Aktivisté tvrdí, že ztvárnění Michaela na medaili [zde] připomíná úmrtí černocha George Floyda, který zemřel poté, co mu téměř devět minut klečel na krku bělošský policista.

Foto: Profimedia.cz

Řád svatého Michala a Jiřího, který uděluje britský panovník.

„Zobrazení Michaela je velice urážlivé. Připomíná nedávnou vraždu George Floyda, který byl stejným způsobem usmrcen bělošským policistou,“ stojí v online petici, kterou už podepsaly více než dva tisíce lidí.

Otrokář De Gaulle. Vandalové poničili i sochu největšího hrdiny moderní Francie

Evropa

Ředitel neziskové národní organizace Operation Black Vote (Operace černý hlas), která se snaží inspirovat černošské a menšinové etnické komunity k tomu, aby se zapojily do veřejných institucí a zaměřily se na rasové nerovnosti, Simon Woolley uvedl, že na „výjevu je sice zobrazen archanděl Michael stojící na krku ďábla, ten ale nemá žádné rohy ani ocas, a tak vypadá jako černošský muž“.

Nemáte právo tady být, křičela žena v obchodě na policistu obviněného ze zabití Floyda

Amerika

Medaile byla poprvé předána v Británii v roce 1818 po napoleonských válkách. Oceněným velvyslancům a ambasadorům přísluší společně s Řádem svatého Michala a svatého Jiří, kterým současná královna Alžběta II. diplomaty vyznamenává.

Reklama

Výběr článků

Načítám