Hlavní obsah

Ódinovi vojáci mají konkurenci: Sestry z Kyllikki cizince objímají

– Helsinki

Samozvaná domobrana finských měst proti žadatelům o azyl, která se označuje jako Ódinovi vojáci, má konkurenty. Vlastně konkurentky. Jsou jimi ženy, které se v atmosféře rostoucího napětí rozhodly, že budou po venku rozdávat zdarma objetí. Upozornila na to agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Dvě Sestry z Kyllikki ve finském městě Kemi

Článek

Samozvané hlídky veřejného pořádku oděné do černých bund s vyobrazením vikingské helmy, finské vlajky a nápisem „Ódinovi vojáci“ na zádech tvrdí, že hájí finská města před „islámskými vetřelci“ a zločinem. To ženy z městečka Kemi, kde domobrana začala loni na podzim působit, se rozhodly, že dusivá atmosféra k ničemu dobrému nevede, a rozhodly se lidi usmiřovat a ukázat, že Finsko je bezpečnou zemí.

Sestry z Kyllikki, jak si skupina žen říká po vzoru tanečnice z finské mytologie, jsou zaměstnané ženy, matky i penzistky, které se daly dohromady přes Facebook. Na rozdíl od Ódinových vojáků se na cizince usmívají a nabízejí jim možnost objetí.

„Jsme tu proto, abychom ukázaly, že Kemi je bezpečné a pokojné a lidé tady by k sobě měli být milejší,“ řekla AFP Katja Hietalaová.

Přidali se klauni

Jak dále upozornila agentura, nejsou sestry jediné, kdo se vůči Ódinovým vojákům vymezují. Ve městě Tampere se nedávno objevila skupina klaunů, kteří změnili anglický přepis názvu Ódinovi vojáci (Soldiers of Odin) na Loldiers of Odin. Spojené LOL se používá jako zkratka pro smích či výsměch (z anglického Laughing Out Loud).

Foto: Minna Raitavuo/Lehtikuva, Reuters

Členové skupiny Ódinovi vojáci na demonstraci ve městě Joensuu ve východním Finsku

insko se svými 5,4 miliónu obyvatel loni obdrželo 32 000 žádostí o azyl. Plánuje nadpoloviční většinu žadatelů vyhostit. [celá zpráva]

Ódinovi vojáci tvrdí, že mají 600 příslušníků. Většinou jde o muže ve věku 20 až 40 let. Média je spojují s neonacistickým hnutím. Jejich zakladatel, 29letý řidič kamiónu Mika Ranta, sice svou příslušnost k neonacistům nepopírá, ale tvrdí, že celé hnutí takové není: „Jenom proto, že já jím jsem a jsem zakladatelem, neznamená to, že je taková celá skupina. Jsme jen pouliční hlídky,“ prohlašuje. [celá zpráva]

Úřadům se jejich aktivity nelíbí, samozvané civilní skupiny podle nich nemohou svévolně přebírat práci policie. Žádné incidenty spojené s domobranou zatím hlášeny nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám