Hlavní obsah

Finsko vyhostí 20 000 žadatelů o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki

Finsko vyhostí okolo 20 000 migrantů, kteří do země přišli v loňském roce, ale nedostali nebo nedostanou azyl. Ve čtvrtek to oznámila náměstkyně ministra vnitra Päivi Nergová. To je zhruba 62 procent z celkového počtu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Žadatelé o azyl ve Finsku

Článek

„Odhad, s kterým nyní pracujeme, je 20 000, ale počet žadatelů o azyl, kteří se rozhodnou vrátit dobrovolně, by se mohl změnit,“ řekla Nergová.

Nergová doplnila, že ministerstvo vnitra se chystá zřídit zvláštní tranzitní střediska pro ty, které se chystá vyhostit a pro ty, kdo chtějí odejít sami. Podle ní už stáhlo své žádosti okolo 4000 lidí.

V zemi v loňském roce požádalo o azyl 32 000 lidí, zatímco v předchozím roce jen 3651. Finové ale i před rokem zamítli vysoký počet žádostí, a to 56 procent. Veškeré loňské žádosti ještě vyřízeny nebyly, zvládnout by se to mohlo do konce srpna.

Také Švédsko odmítne až polovinu z rekordního počtu 163 000 žadatelů o azyl za loňský rok. [celá zpráva]

Přibývá Iráčanů

Běženci do Evropy nadále připlouvají ve velkých počtech i přes stávající chladné počasí. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jichž od Nového roku do Evropy doputovalo více než 54 000. Evropské komise ale připustila, že narůstá počet těch, kdo nemají na azyl nárok. [celá zpráva]

Pohraniční agentura Frontex doplnila, že v uplynulých měsících na řeckých ostrovech ubývá nově příchozích Syřanů a naopak narůstá počet migrantů z Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Schengenu končíme, píší v Řecku

Spekulace o odchodu Řecka ze schengenského prostoru dominují čtvrtečnímu vydání řeckého tisku. Média svými úvahami reagují nejen na dlouhodobé výtky Unie, ale...

Výběr článků

Načítám