Hlavní obsah

Od nekrologů na výsluní. Z Johnsona udělal covid a brexit nedobytnou pevnost

Daniel Drake, Novinky, Daniel Drake

Když se malého Borise Johnsona ptali, čím chce být, až vyroste, řekl: „Králem světa.“ Pohledem na britská média by se člověku mohlo zdát, že se mu jeho sen splnil.

Foto: Christopher Furlong, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson se v pondělí 1. března na základní škole v anglickém Stoke-on-Trent zúčastnil hodiny výtvarné výchovy.

Článek

„Jsme na jednosměrné cestě ke svobodě,“ vzkázal se špetkou churchillovského patosu minulý týden národu britský premiér Boris Johnson, zatímco odhaloval dlouho očekávaný plán postupného, a hlavně rozvážného rozvolnění opatření.

„Každý krok bude založený na datech, a nikoli termínech,“ upřesnil Johnson s tím, že nechce podnikatele nechávat v nejistotě. Britům se podařilo alespoň jednou dávkou naočkovat už přes 20 milionů obyvatel a vládní konzervativci se ani v nejmenším nebrání tomu, aby se veškerá chvála valila na jejich hlavy.

Můžeme bezpečně a sebevědomě restartovat naše životy.
Boris Johnson

Očkování jako štít

Pravda je, že strategie, kterou londýnský kabinet zvolil, se od ostatních zemí poměrně výrazně liší. I přesto, že v době nákupu ještě spadali pod pravidla Evropské unie, nakoupili Britové vakcíny po vlastní ose, a nakonec je i rychleji schválili.

Důležitým, byť kontroverzním krokem se stalo rozhodnutí aplikovat druhou dávku až po 12 týdnech po té první, a nikoli po třech, jak výrobce doporučoval. Podle vládních epidemiologů je lepší poskytnout alespoň částečnou ochranu co možná největšímu počtu lidí.

Británie řeší, jak pustit lidi na koncerty a do divadel

Koronavirus

„Téměř po roce od začátku pandemie toto neuvěřitelné celonárodní úsilí konečně naklonilo šance v náš prospěch,“ hodnotil. Rychlé tempo očkování podle něj vytváří kolem britských ostrovů silný štít. „Už nemusíme spoléhat pouze na lockdowny, můžeme bezpečně a sebevědomě restartovat naše životy,“ pokračoval premiér.

Díky příznivému epidemiologickému vývoji je křivka popularity šéfa Downing Street úměrná křivce nakažených. Čím méně nakažených je, tím populárnější se Johnson stává. Zatímco na konci roku 2020 nesouhlasilo se způsobem jeho vládnutí 56 procent dotázaných, teď už to je jen 39 procent. Po opravdu dlouhé době se excentrický politik vrátil tam, kde to miluje, tedy do záře reflektorů.

„Premiér působí nedobytně,“ hodnotí konzervativní deník The Spectator.

Faktor Johnson se projevil i na stranických preferencích. Konzervativci se drží na 41 procentech, labouristé čtyři ztrácejí.

Opozici dělá starosti především skutečnost, že od nich odešla voličská skupina, která historicky vždy stála na jejich straně: bílí muži dělnické třídy. Na vině není jen úspěch britského očkování, ale také brexit, ke kterému nedokázali labouristé ani za pět let zaujmout jasné stanovisko.

Čtvero podmínek
Plán na otevření ekonomiky podmiňují čtyři kritéria:
Vakcinační program bude pokračovat stejným tempem i nadále.
Data prokážou klesající počet hospitalizovaných i obětí.
Míra infekce nezpůsobí přetížení nemocnic.
Nově objevené varianty viru strategii nezmaří.

Zmrtvýchvstání dopadlo znamenitě

Johnsonovi, doprovázenému loňský podzim politickými nekrology, se tak povedlo sešikovat armádu různorodých příznivců, kterou půjde jen těžko oslabit. Současná forma britského premiéra připomíná fenomén jednoho z jeho předchůdců – labouristy Tonyho Blaira.

Brexit znovu obnažil irsko-irský konflikt. Řešením může být sjednocení, říká expert

Evropa

„Oba ovládli shodnou zásadní politickou strategii: ignorovat velkou část stranické základny za účelem zlákání nerozhodnutých voličů,“ píše Spectator. Má nepochybně pravdu, jde vlastně o stejné chování, jen v opačném gardu.

Blair pro úspěch namísto levicových myšlenek koketoval s bohatými jižanskými Angličany. Teď, dvě dekády poté, Johnson neváhá utrácet ve velkém, aby si zachoval přízeň pracujícího lidu ze severu.

Magazín The New Republic nabídl ve své analýze rezolutní hodnocení: britští konzervativci jsou v tuto chvíli nejúspěšnější politickou stranou na světě.

Reklama

Související články

Brexit lze ještě zvrátit, apeluje Blair

Rozhodnutí odejít z EU je ještě možné změnit, burcuje Brity bývalý labouristický premiér Tony Blair. Nejprve připustil možnost druhého referenda, na přímý...

Výběr článků

Načítám