Hlavní obsah

Šéf ruské rozvědky: České obvinění z explozí je ubohá lež

– Moskva

Šéf ruské civilní Zahraniční rozvědné služby (SVR) Sergej Naryškin v pátek označil obvinění Ruska z účasti na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích za „ubohou a nízkou lež“. Praha se podle něj vydala cestou konfrontace a při diplomatickém skandálu výrazně poškodila vztahy s Moskvou.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin

Článek

„Ve svém jednání se (Česko) schovalo za nějakou naprosto ubohou a nízkou lež vhodnou, dalo by se říci, jen pro lidi s nedostatečně vysokou mírou inteligence,” řekl Naryškin na zahájení výstavy k výročí vítězství ve druhé světové válce.

Česká republika podle něj diplomatickým skandálem vážně zhoršila vztahy s Ruskem, za což se jí dostalo patřičné odpovědi. „Političtí lídři, politická věrchuška skupiny západních zemí se krok za krokem snaží s maniakální tvrdohlavostí zničit jemnou a poměrně křehkou strukturu mezinárodní stability a mezinárodní bezpečnosti,” prohlásil šéf ruské tajné služby SVR.

Český tón je nepřijatelný, zní z Moskvy. Praha podle ní plní něčí zadání

Evropa

„Česká republika, země s poměrně omezenou suverenitou v zahraniční politice, se vydala na cestu zhoršování vztahů a konfrontace s Ruskem. A upřímně, dostala své,” dodal Naryškin, který je zároveň předsedou Ruské historické společnosti.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Zprávu o podezření, že dva příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU jsou podezřelí ze zapojení do exploze v muničním skladu ve Vrběticích, považuje Naryškin jen za pláštík pro vyhošťování diplomatů.

Přitom právě toto podezření vedlo k vyhoštění 18 Rusů z GRU a SVR, kteří používali diplomatického krytí. Následně pak Rusko vyhostilo 20 českých diplomatů.

Moskva hrozila tvrdými odvetnými kroky, nakonec ale přistoupila na české rozhodnutí přijmout paritu v počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze a české v Moskvě. Místo desítek ruských diplomatů jich tak v Praze zůstane pouze sedm.

Rusko přistoupilo na české počty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám