Hlavní obsah

Obležení doněčtí separatisté nabízí příměří

Rebelové na Ukrajině jsou ochotni přistoupit na příměří, které by předešlo humanitární katastrofě. Podle agentury AP to v sobotu uvedl lídr proruských separatistů ve vládními jednotkami obleženém Doněcku. Ukrajinská vláda na výzvu dosud nereagovala.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzivě u Luhansku a Doněcku.

Článek

Ukrajinské jednotky pokračují během soboty  v ofenzivě u Luhansku a Doněcku, kde bylo slyšet dělostřeleckou palbu, informovala agentura AFP. USA a Británie varovaly Moskvu, aby se nepokoušela vyslat své vojáky na Ukrajinu v rámci údajné humanitární mise. Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová varovali před důsledky takového kroku.

Při střetech zahynulo za posledních 24 hodin 13 ukrajinských vojáků, uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. V Doněcku zahynul podle starosty jeden civilista a 18 lidí bylo zraněno. Vedení separatistů sdělilo, že ukrajinské oddíly dobyly strategicky položené město Krasnyj Luč, a prakticky beze zbytku tak obklíčily Doněck.

K příměří vyzval "premiér" samozvané Doněcké republiky Aleksandr Zacharčenko. Podle něj jeho jednotky v obležení ukrajinské armády navrhují oboustranný klid zbraní kvůli hrozící humanitární katastrofě.

Reklama

Výběr článků

Načítám