Hlavní obsah

Obec naplánovala oslavy 750. výročí, pak zjistila, že to bude až za 132 let

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská obec Dobrá voda musela zrušit víkendové oslavy 750. výročí první písemné zmínky o ní. Její vedení totiž na poslední chvíli zjistilo, že toto výročí nastane až za 132 let, tedy v roce 2144. Informovala o tom agentura SITA.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

První písemná zmínka o obci měla pocházet z roku 1262. Podle jiných údajů se však tato událost datuje až k roku 1394. Obec zrušila oslavy v poslední chvíli, když už byly vytisknuté plakáty, pozvánky a zastupující starosta René Blanárik pozval na oslavy politiky.

Měl se vařit guláš, vystoupit měl sólista opery Slovenského národního divadla a na oslavu bylo vyčleněno 5 500 eur (přes 137 tisíc Kč). „Oslavy se odkládají, protože názory na první písemnou zmínku se různí,“ vysvětlil Blanárik.

Letopočet 1262 se v historických pramenech uvádí v souvislosti s vrchem Dobrá Voda a nedalekým hradem. Podle poslankyně Alžběty Benedikovičové by se však 750. výročí první písemné zmínky o obci Dobrá Voda mělo slavit až roce 2144. Odvolala se přitom na údaje z Vlastivědného slovníku Slovenska, Encyklopedie měst a obcí Slovenska a na podklady z budapešťského archivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám