Hlavní obsah

Občanům EU žijícím v Británii budou stačit odpovědi na tři prosté otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud budou chtít občané EU žít i po brexitu ve Spojeném království, bude stačit, když odpoví na tři prosté otázky. Uvedl to podle BBC ve čtvrtek britský ministr vnitra Sajid Javid ve Sněmovně lordů s tím, že základní pozici vlády by mělo být umožnit další pobyt, a ne ho odmítat.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský ministr vnitra Sajid Javid

Článek

Podle Javida budou muset zájemci o další pobyt v Spojeném království poskytnout své identifikační údaje, napsat, zda byli odsouzeni za trestný čin a zda žijí ve Velké Británii. Budou to moci udělat přes počítač nebo aplikaci na mobilním telefonu. Údaje se prověří a odpověď přijde rychle, většinou do dvou týdnů.

Javid ve Sněmovně lordů řekl, že pro případná odmítnutí „tu budou muset být hodně dobré důvody“.

Ministerstvo vnitra oznámil, že se trestní rejstřík bude prověřovat v případě „vážné a pokračující kriminality, a ne pokuty za parkování“. Jen lidem, kterým soudy uložily vězení delší než 12 měsíců, hrozí, že jejich žádost bude zamítnuta.

Žádost bude stát dospělé 65 liber a děti polovic. Bezplatná bude pro lidi, kteří si už požádali o trvalý pobyt a možnost zůstat v zemi na dobu neurčitou.

Žádat musí 3,5 miliónu lidí

Rodiče pečující na plný úvazek o dítě či o své příbuzné, důchodci a studenti získají status usedlíka bez doložení příjmů.

Systém se bude týkat 3,5 miliónu lidí, 3,3 miliónu ze zemí EU a zbylých ze zemí, kteří nejsou členy EU, ale jsou v Schengenském prostoru, tedy ze Švýcarska, Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Občané EU a jejich rodinní příslušníci, kteří budou na konci roku 2020 v Británii pět let, budou moci žádat o to, aby v zemi zůstali na dobu neurčitou. Ostatní budou moci požádat o pobyt, než jim vyprší pětiletá lhůta a pak požádat o trvalý pobyt na dobu neurčitou.

Registrační systém by se měl spustit na podzim, aby nepřišel těsně před odchodem Británie z EU nápor žádostí. Systém bude fungovat i během následujícího přechodného období až do června 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám