Hlavní obsah

Obama vyrazil na cestu za oceán, začal v Afghánistánu

Právo, CNN, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Prezidentský kandidát amerických demokratů Barack Obama dnes brzy ráno přicestoval do Afghánistánu. Oznámila to agentura AP s odvoláním na Obamova mluvčího Roberta Gibbse. Černošský senátor tak zahájil svou ostře sledovanou zahraniční cestu, během které by měl navštívit také Jordánsko, Izrael, Německo, Francii a Británii a nejspíše rovněž Irák.

Foto: Joshua Robert, Reuters

Demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama

Článek

Čtyři měsíce před americkými prezidentskými volbami chce podle analytiků Obama voličům ukázat, že dokáže obstát na poli zahraniční politiky stejně dobře jako jeho zkušenější protivník, republikánský kandidát John McCain. Dalšími Obamovými zastávkami mají být Paříž, Berlín, ale také Jeruzalém a Ramalláh a podle všeho i Bagdád.

Komentátoři se shodují, že Obamovo turné není určeno ani tak hostitelským zemím jako spíš domácím voličům. Že se jeho obrázky a výroky včas dostanou na stránky novin a televizní obrazovky, se postarají američtí novináři, kteří tvoří podstatnou část jeho doprovodu.

"Půjde o předvolební kampaň skrz satelit,“ poznamenala Candy Crowleyová z televizní stanice CNN, podle níž chce Obama demonstrovat, že je schopen reprezentovat USA i na mezinárodní scéně.

Politolog Julian Zelizer z Princentonské univerzity ale upozornil, že výlet za hranice v sobě skrývá pro Obamu i velké riziko. "Každé nepřesné nebo neuvážené vyjádření prezidentského kandidáta může u voličů vyvolat dojem, že jde o zahraničněpolitického diletanta,“ míní Zelizer. Obama podle něj ale nemá jinou možnost, než cestu uskutečnit, protože zahraniční tématika je jeho slabým místem ve srovnání se zkušeným diplomatickým matadorem McCainem.

Ten svého konkurenta už napadl, když jej obvinil, že odjíždí za oceán jen aby se "předváděl“ před domácími voliči. Jako argument použil Obamův záměr vystoupit na veřejnosti v Berlíně u Braniborské brány.

To se nakonec nestane, protože spolkové kancléřce Angele Merkelové by vadilo, jestliže by Obama promlouval na místě, které je pro dějiny města i celého Německa tak symbolické. Obama námitku přijal a nechal se slyšet, že mu nezáleží ani tak na místě jako spíš na obsahu projevu. Bude tedy zřejmě akceptovat nabídku oslovit veřejnost u Sloupu vítězství, který je od Braniborské brány na dohled.

Evropští hostitelé budou na Obamu pohlížet především jako na politika, který by v případě volebního vítězství mohl vydatně přispět ke zlepšení atmosféry mezi Amerikou a spojenci na starém kontinentě. Vzájemné vztahy v éře nynějšího republikánského šéfa Bílého domu George W. Bushe utrpěly nejeden šrám, což je patrné i z průzkumů: kdyby si mohli příštího amerického prezidenta vybírat Britové, Francouzi či Němci, zvítězil by Obama podílem 53 až 72 procent hlasů.

Barack Hussein Obama

Narodil se 4. srpna 1961 v Honolulu na Havaji. Otec byl ekonomem z Keni, matka pocházela z Kansasu.

Vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a práva na Harvardově univerzitě. Vedle právnické praxe v Chicagu přednášel až do roku 2004 na místní univerzitě ústavní právo.

Senátor za stát Illinois je výborný řečník s charismatickou osobností. Od roku 1992 je ženatý, s manželkou Michelle má dvě dcery: Maliu (1999) a Sashu (2001).

"Pokud vyhraje, nebudou už obraz USA ve světě určovat Guantánamo, mučení nebo Irák. těžko si lze představit něco lepšího než prezidenta Obamu, pokud jde o image Spojených států,“ říká Derek Chollet z washingtonského institutu pro otázky americké bezpečnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám