Hlavní obsah

Nový slovenský prezident pozval na oběd po inauguraci i bezdomovce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V rámci programu nedělní inaugurace pozval nový slovenský prezident Andrej Kiska na oběd do zahrady Prezidentského paláce lidi bez domova. Kiska zároveň potvrdil, že svůj prezidentský plat rozdělí mezi rodiny v nouzi.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Kiska

Článek

Kancelář prezidenta Slovenské republiky zaslala Novinkám program inaugurace, v němž mimo jiné figuruje i zmíněný slavnostní oběd pro lidi bez domova, seniory využívající pečovatelské služby a mladé lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

„Otevřeme prezidentský palác pro lidi, kteří potřebují pomoc nás všech. Alespoň takto symbolicky chci už v první den ukázat, že budou po mě při výkonu funkce prezidenta prioritou,“ uvedl Kiska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kiska se léta věnoval charitě a založil charitativní organizaci Dobrý anděl. Představitelé této organizace a dosavadní spolupracovníci Kisky dostali rovněž pozvánku na inauguraci. Mezi pozvanými jsou také představitelé několika mimovládní organizací. „Pozval jsem lidi, kteří pomáhají jiným,“ zdůraznil Kiska.

„Inaugurace prezidenta Andreje Kisky proběhne na slavnostní schůzi Národní rady Slovenské republiky, na níž prezident složí slib do rukou předsedkyně ústavního soudu. Následovat bude přehlídka jednotek Ozbrojených sil Slovenské republiky, procházka městem, slavnostní ekumenickou pobožnost Te Deum v Katedrále sv. Martina, návštěva Prezidentského paláce, kde se uskuteční symbolické odevzdání úřadu současným prezidentem Ivanem Gašparovičem,“ uvedla kancelář prezidenta

Následovat bude zmíněný oběd, položení květů k památníku oběti železný opony v Děvíně a recepce na Bratislavském hradě.

Svůj plat rozdělí

Kiska chce svůj úplat rozdělit mezi rodiny, které se octly v nelehké situaci. „Můj plán je takový - oslovit největší charitativní organizace. Chci od těch lidí, kteří přímo znají rodiny, jež bojují s osudem a o které se stát nedokáže postarat, aby mi ty nejzávažnější příběhy dali a vybrali z nich ty, kterým můj se můj plat bude rozdělovat,“ uvedl Kiska pro agenturu SITA.

Čistý příjem prezidenta SR činí 6595 eur (181 tisíc Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám