Hlavní obsah

Nový rakouský kancléř Faymann podpořil lisabonskou smlouvu

Právo, nek, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Nový rakouský kancléř Werner Faymann ve středu jednoznačně podpořil lisabonskou smlouvu. V programovém prohlášení před poslanci Národního shromáždění (dolní parlamentní komory) se dále vyslovil se pro to, aby dokument co nejdříve vstoupil v platnost.

Foto: HERWIG PRAMMER, Reuters

Lídr rakouských sociálních demokratů Werner Faymann a šéf lidovců Josef Pröll

Článek

Faymann vyzvedl význam členství své země v EU a zdůraznil, že právě uplynulé tíživé měsíce, kdy se začala projevovat finanční krize ve světě, prokázaly, jak je příslušnost Rakouska k sedmadvacítce důležitá.

Faymann se ale už nezmínil o referendech, která jeho sociálně demokratická strana (SPÖ) ještě nedávno prosazovala pro schvalování důležitých smluv či rozhodnutí EU.

Projev kancléře se nesl zcela ve znamení nynější globální ekonomické krize. Faymann nicméně varoval před přílišným pesimismem. „Pří vší vážnosti situace můžeme být poněkud optimističtější, než se nám snaží namluvit komentátoři,“ zdůraznil.

Fayman: Důležitý je člověk, ne obchodníí obrat 

Za kritérium úspěšnosti politiky je podle něj nutné považovat člověka, nikoli obchodní obrat či zisk. Je nanejvýš důležité, aby finanční krize nepostihla nezaviněně především sociálně slabé občany, dodal Faymann. Jeho koaliční kabinet, v němž SPÖ vládne s lidovci (ÖVP), chce napumpovat do ekonomiky k jejímu oživení tři miliardy eur tím, že uspíší daňovou reformu.

Nová rakouská vláda se ujala moci v úterý, když její členové složili přísahu do rukou prezidenta Heinze Fischera. Jde o „nové vydání“ koalice obou velkých stran, jejichž spolupráce na jaře ztroskotala a vedla koncem září k předčasným parlamentním volbám.

Zatímco Faymann se po svém předchůdci Alfredu Gusenbauerovi (SPÖ) stal jedenáctým kancléřem druhé rakouské republiky (od roku 1955), převzal šéf ÖVP Josef Pröll úřad vicekancléře a současně ministra financí.

SPÖ převzala vedení ministerstev obrany, infrastruktury, sociálních věcí, školství a zdravotnictví. V čele resortů zahraničních věcí, vnitra, spravedlnosti, hospodářství a zemědělství jsou představitelé ÖVP resp. zástupci, které ÖVP delegovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám