Hlavní obsah

Nový plán na kvóty odmítáme, shodl se Sobotka s polskou premiérkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Český premiér Bohuslav Sobotka a polská premiérka Beata Szydlová se v pátek shodli na odmítnutí středečního plánu Evropské komise v azylové oblasti. Na tiskové konferenci po mezivládním jednání ve Varšavě to sdělil Sobotka. Szydlová předsedovi české vlády v této souvislosti poděkovala za jasné vyjádření nesouhlasu s přerozdělováním migrantů v EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sobotka a Szydlová se shodli, že nesouhlasí s přerozdělováním migrantů v EUVideo: Reuters

 
Článek

Český premiér zdůraznil, že by Evropa měla hledat body, na kterých je schopna se shodnout. „Uplynulé měsíce ukázaly, že to nejsou kvóty ani přenášení pravomocí vlád na Evropskou komisi,” řekl Sobotka.

Evropské státy by se podle něj snadno mohly shodnout na posílené ochraně schengenské hranice či na zřízení společné pohraniční stráže.

Sobotka už ráno před odletem z Prahy řekl, že visegrádská skupina (V4 – Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko) by jako celek měla společně návrhy EK odmítnout.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Český premiér Bohuslav Sobotka a polská premiérka Beata Szydlová ve Varšavě

Po konzultacích ve Varšavě chce věc probrat příští týden v Praze při návštěvě slovenského premiéra Roberta Fica a diplomaticky jednat i s Maďarskem.

Polsko postoj nemění

„Řešení, které prosazuje EK, je špatné, nic nevyřeší, jen prohloubí problémy. Stanovisko Polska je neměnné,” uvedla premiérka Szydlová.

„Chceme v této věci tvořit pozitivní politiku, ale není možné, abychom souhlasili s přerozdělováním. Chci poděkovat panu Sobotkovi, že to velmi jasně řekl.” V4 podle ní chce proti návrhům EK postupovat jednotně a získat podporu dalších zemí.

Slabší a silnější varianta

Evropská komise svůj návrh na úpravu azylové politiky představila ve středu. Ve „slabší” úpravě by byl stávající dublinský systém doplněn o trvalý mechanismus, který by zemi v potížích ulehčil.

Druhou variantou by bylo nahrazení stávajícího systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích Unie. Čeští politici obratem návrhy odmítli. [celá zpráva]

Ekonomika a obrana

Sobotka na tiskové konferenci po jednání označil za prioritu vlád obou zemí propojení dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a rychlostní silnice S3, odkud by komunikace pokračovala k Baltskému moři. "Diskutovali jsme i o modernizaci železničního spojení Ostrava-Katovice-Varšava," uvedl premiér na Twitteru.

"Je také důležité, aby bylo dokončeno severo-jižní propojení našich plynárenských soustav, označené Stork II," uvedl Sobotka.

Mezi důležitými tématy mezivládních konzultací bylo podle něj i zlepšení ovzduší ve Slezsku a Moravskoslezském kraji.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se svým protějškem Witoldem Waszczykowskim a šéfem obrany Antonim Macierewiczem probíral summit NATO, který se v červenci uskuteční ve Varšavě. "Řekl jsem, že naší prioritou je prohloubení vztahů NATO a EU. Od summitu NATO ve Varšavě očekáváme jasnou definici vztahu NATO-Rusko. Jakákoliv forma dialogu s Ruskou federací ale nesmí narušit naši jednotu a kolektivní bezpečnost. Je klíčové, aby aliance vystupovala jedním hlasem," uvedl na Twitteru Zaorálek.

V rámci českého předsednictví se v Ostravě také konalo setkání představitelů ministerstev zdravotnictví V4 a Rakouska. Jednali o dostupnosti a kvalitě zdravotní péče i o technologiích ve zdravotnictví.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Věnovali se i problému reexportu léků, kdy se léčiva vyvážejí ze zemí, kde jsou levnější, do zemí, kde je jejich cena vyšší. Zúčastněné státy se shodly, že je nutné reexport omezit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám