Hlavní obsah

Nový koronavirus má první evropskou oběť, ve Francii zemřel jeden z pacientů

Paříž

Ve Francii zemřel první ze dvou pacientů, kteří tam byli hospitalizováni kvůli nákaze novým nebezpečným koronavirem. Uvedla to v úterý francouzská zdravotní služba DGS. Obětí koronaviru se stal pětašedesátiletý muž, který byl 23. dubna hospitalizován ve Valenciennes na severu Francie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pacient trpěl zažívacími problémy, když se vrátil z Dubaje. Jeho onemocnění novým koronavirem se potvrdilo 7. května. Začal mít problémy s dýcháním a nakonec byl převezen do nemocnice v Lille, upřesnilo vedení DGS.

Druhým pacientem je podle agentury AFP padesátník, který sdílel pokoj s prvním nakaženým v nemocnici ve Valenciennes od 27. do 29. dubna. Podle úřadů je stále hospitalizován v Lille, kde je od 9. května.

Zatím 22 mrtvých

Nový koronavirus, který Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje za blízkovýchodní syndrom virového onemocnění dýchacích cest MERS, nakazil od září 2012 již nejméně 44 osob, z nichž 22 zemřelo. Většinu případů registruje Saúdská Arábie, další oznámily Katar, Jordánsko, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Německo, Velká Británie a Francie.

Nový druh koronaviru způsobuje symptomy podobné nákaze virem SARS, jež se vyznačuje vážnými dýchacími obtížemi. MERS ale navíc vede k rychlému selhání ledvin. Vědci poprvé narazili na nový koronavirus v polovině roku 2012. WHO zatím nemá dostatek informací o tom, jak se virus přesně šíří a co je jeho zdrojem.

Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Šíří se zpravidla kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS, která začala v Číně, se v roce 2002 nakazilo asi 8000 lidí a zhruba desetina z nich zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám