Hlavní obsah

Novičok se v otevřeném prostoru rozkládá, tvrdí vědci. Záhada otravy v Salisbury pokračuje

Londýn

Britský pár zasažený novičokem, se nemohl otrávit v otevřeném prostoru, uvedla v pátek BBC s odvoláním na informace nejmenovaného vládního vědce. Jed by se na předmětu, který by byl vystaven dešti a slunečnímu záření postupně rozpadal.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britští vojáci v protichemických oblecích ve Winterslow u Salisbury

Článek

Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že by se žena mohla otrávit kvůli svému partnerovi 45letému Charlie Rowleyemu. Jeho známí ho popisují jako sběratele odpadků, který prohledával koše s nadějí, že najde něco užitečného pro sebe.

Tak se mohla do jeho rukou dostat vyhozená ampule, která mohla obsahovat novičok, použitý při březnovém útoku v Salisbury proti bývalému ruskému špiónovi v britských službách Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji.

Zdá se ale, že tato hypotéza je mylná. Výsledky zatím nepřineslo prohledávání ubytovny pro bezdomovce v Salisbury, v níž bydlela otrávená 44letá Dawn Sturgessová.

Jed v uzavřeném prostředí

Policie zatím pouze jen uvedla, že pár se otrávil při manipulaci s kontaminovaným předmětem. Ten podle dnes citovaného vědce musel být uložen v uzavřeném prostředí, jinak by toxická látka degradovala. Případem se zabývá zhruba stovka lidí. Prohlídky pokračují na dalších místech v Salisbury i Amesbury

Odborníci tvrdí, že tekutina novičoku o objemu sněhové vločky stačí k zabití člověka během několika minut. Vystopovat takové malé množství jedovaté látky je tak velmi obtížné.

Sturgessová byla poté, co se zhroutila, odvezena sanitkou z domu ve zhruba deset kilometrů vzdáleném městě Amesbury. Později si sanitka dojela na stejné místo i pro kolabujícího Rowleye. Jeho přítel Sam Hobson vypověděl, že s Rowleym po převozu Sturgessové šel do lékárny vyzvednout léky na předpis a po návratu začali plánovat návštěvu nemocnice. Rowley se ale najednou začal chovat zvláštně, začalo mu být velké horko, potil se, zrudly mu oči a z úst mu odkapávaly sliny, tak mu zavolal záchranku.

Londýn z odpovědnosti za otravu Skripalových obvinil Moskvu, ruské vedení ale jakýkoli podíl na chemickém útoku popřelo. Lékařům se podařilo Skripala a jeho dceru Juliji zachránit, oba již opustili nemocnici.

Británie zatím nesdělila, jaké kroky proti Rusku nyní podnikne. Uvedla ale, že se chce poradit se svými spojenci. Britský ministr vnitra Sajid Javid po Moskvě žádá vysvětlení toho, co přesně se v Británii stalo. Rovněž obvinil Rusko, že si z Británie udělala smetiště jedů.

Reklama

Výběr článků

Načítám