Hlavní obsah

Nové příměří na Ukrajině nenastalo, podle Porošenka čelí země ruské agresi

Právo, Novinky, aš, ivi, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Příměří, s nímž přišli ve středu ukrajinští separatisté, se nepodařilo nastolit. Obě strany se nadále obviňují z jeho porušování, separatisté přitom nasadili i velkorážní minomety. Ukrajinský prezident Petro Porošenko upozornil, že země čelí agresi Ruska a požadoval uzavření rusko-ukrajinské hranice.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Porošenko na fóru YES

Článek

Štáb ukrajinské operace ATO zaměřené proti separatistům v pátek uvedl, že za posledních 24 hodin v třiceti případech zahájili povstalci palbu na postavení vládních sil. Dvanáct z nich bylo v oblasti Doněcka a šestnáct u Mariupole.

„Na Zajcevo stříleli okupanti z minometů ráže 120 a 82 mm,“ stojí ve zprávě podle Ukrajinské pravdy. Ukrajinské síly popírají, že by zahájili odvetnou palbu, ale separatisté už ve středu ráno tvrdili, že čelili palbě z minometů.

Na Ukrajině není občanská válka, čelí ruské agresi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek na fóru YES (Jaltská evropská strategie) varoval, že k vyřešení krize nedojde, dokud Moskva nesplní své závazky: „Co znamená ruské příměří vyhlášené bez našich partnerů z Německa a Francie, jsme viděli za posledních 24 hodin, kdy nám slíbili přerušení palby a došlo k 30 případům ostřelování.“

Není to nic jiného než ruská agrese proti svobodné demokratické nezávislé Ukrajině.
Petro Porošenko

„Často mne obviňují, že ukrajinská strana se neřídí politickými dohodami z Minsku, ale žádný krok vpřed nebude, dokud ruská strana neučiní skutečný pokrok na cestě k bezpečnosti. V oblasti bezpečnosti leží klíč k mírovému řešení Donbasu,“ dodal.

Kromě zajištění příměří požaduje od Ruska, aby přestalo dodávat separatistům zbraně, zabezpečilo hranici s Ukrajinou a pustilo na ni pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. „Jestliže zavřeme hranici, nebude na Ukrajině konflikt.

Porošenko zdůraznil, že na Ukrajině neprobíhá občanská válka, ale že země čelí ruské agresi: „Dva roky bojujeme proti ruské agresi, to není občanská válka, a to není konflikt na Ukrajině, není to nic jiného než ruská agrese proti svobodné demokratické nezávislé Ukrajině.“

Ruská agrese by měla být hlavním tématem EU 

Porošenko též zdůraznil význam boje ukrajinských vojáků pro další evropské země: „Nechrání naši ukrajinskou demokracii, ale naši evropskou demokracii.“

Obrátil se proto i na evropské politiky, kteří se účastní pátečního summitu v Bratislavě: Všechny výzvy, před nimiž Unie stojí, tedy migrační krize, podkopávání evropských hodnot a podněcování k dalším odchodům z Unie, jsou podle něj v „podřízené roli oproti ruskému hybridnímu válčení“. Uvedl to web EUObserver s odvoláním na Porošenkův dopis institucím a zemím EU.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Porošenko také oznámil, že se brzy ze zajetí vrátí další Ukrajinec, Volodymyr Žemčuhov.

Reklama

Výběr článků

Načítám