Hlavní obsah

Norský premiér dělal půl dne taxikáře, většinou ho poznali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský premiér Jens Stoltenberg se po vzoru středověkých králů vydal v přestrojení mezi prostý lid, aby vyzvěděl jeho názory. Půl dne dělal v Oslu taxikáře a navlékl si i potřebnou uniformu. Uvedla to v neděli BBC, když se na jeho facebookové stránce objevily záběry z červnové akce.

Norský premiér dělal v Oslu taxikáře

 
Článek

„Je pro mě důležité slyšet, co si lidé skutečně myslí,“ vysvětlil svůj čin premiér a dodal, proč si vybral zrovna povolání taxikáře: „Jestliže existuje místo, kde lidé doopravdy říkají, co si o většině věcí myslí, tak je to v taxíku.“

Většina cestujících ale brzo převlek odhalila. Jeden řekl: „Z tohoto úhlu vypadáte opravdu jako Stoltenberg.“ Další pasažérka sdělila, že je ráda, že ho potkala, protože mu chtěla napsat. Většinou se pak hovor stočil na politiku.

Odhalili ho také proto, že se dopouštěl chyb v řízení. Jednou mu taxík silně cuknul, když nevhodně sešlápl brzdu v autě s automatickou převodovkou v domnění, že je to spojka. Dodal, že neřídil osm let.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Norský premiér Jen Stoltenberg za volantem taxíku

Návštěva lidu v převleku taxikáře byla součástí jeho předvolební kampaně. I když je sociální demokrat Stoltenberg v Norsku velmi populární, jeho Norská dělnická strana v průzkumech před zářijovými volbami ztrácí na opozici. Na dotaz listu VG, zda nezvažuje, že by se po prohraných volbách věnoval naplno řízení taxíku, odpověděl: „Myslím, že své zemi i norským cestujícím v taxících lépe posloužím jako premiér než jako taxikář.“

Stoltenberg si od žádného z cestujících nevzal jízdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám