Hlavní obsah

Norsko si Breivika zasloužilo, tvrdí renomovaný francouzský autor

– Paříž

Uznávaný francouzský spisovatel a redaktor Richard Millet vyvolal ve Francii bouři nevole svým prohlášením, že Anders Behring Breivik je "bezpochyby tím, co si Norsko zasloužilo". Pravicový extremista loni 22. července zabil při pumovém útoku před vládním úřadem v centru Osla a při střelbě do sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya 77 lidí. V pátek za to byl odsouzen k 21 letům vězení s možností prodlužování až na doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Richard Millet

Článek

Millet, který tvrdí, že přečetl na internetu celý Breivikův 1500stránkový manifest, zdůrazňuje, že zločiny norského vraha neschvaluje. Oceňuje nicméně jeho ideologii namířenou proti přistěhovalectví a multikulturalismu.

"Breivika si bezpochyby Norsko zaslouží," píše Millet ve svém 18stránkovém pamfletu. "Je stejně tak dítětem z rozpadlé rodiny, jako dítětem ideologické a rasové fraktury, kterou způsobila imigrace z mimoevropských států v posledních 20 letech," dodává spisovatel, který je redaktorem několika knih, jež získaly ve Francii významná literární ocenění, včetně Goncourtovy ceny. Za svou esej Le Sentiment du Langue obdržel v roce 1994 cenu Francouzské akademie.

Breivik dostal 21 let vězení, po vyhlášení rozsudku se usmál Video: Novinky/Reuters

"Multikulturalismus, v podobě, v jaké byl importován ze Spojených států, je tím nejhorším pro Evropu... vytváří mozaiku ghett, v nichž (hostitelský) národ přestává existovat," řekl Millet rozhlasové stanici France Info. "Domnívám se, že Breivik to vnímal a reagoval na to tím nejohavnějším možným způsobem," dodal.

Milletovy výroky vyvolaly rozhořčení ve francouzské literární obci i u veřejnosti. "Je to směšná, nechutná provokace. Dočista přišel o rozum," konstatoval spisovatel Tahar Ben Jelloun, který je původem z Maroka, žije ve Francii a patří k nejpřekládanějším arabským autorům. Spisovatelka Annie Ernauxová, jejíž knihy vyšly i v češtině, označila Milletův text za "politicky nebezpečný".

Reklama

Výběr článků

Načítám