Hlavní obsah

Rozkryli jsme kyberútok Rusů, tvrdí Nizozemci. Agenty prý zajímaly počítače OPCW i let MH17

– Amsterdam • Aktualizováno

Nizozemsko rozkrylo plán počítačového útoku na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Země vyhostila čtyři Rusy podezřelé ze špionáže, sdělila nizozemská ministryně obrany Anke Bijleveldová.

Foto: Handout, Reuters

Čtyři Rusové, kteří se podle Nizozemska pokoušeli provést hackerský útok na OPCW

Článek

Operace ruských tajných služeb byla zastavena v dubnu. Ruští agenti se pokoušeli proniknout do bezdrátové sítě této organizace. Snažili se také dostat k souborům kolem vyšetřování sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou, uvedla Bijleveldová.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Generál Eichelsheim, nizozemská ministryně obrany Anke Bijleveldová (uprostřed) a britský velvyslanec Wilson

Rusové se dostali do Nizozemska prostřednictvím diplomatických pasů, řekla ministryně. Dodala, že po zmařeném hackerském útoku byl předvolán ruský velvyslanec. Bijleveldová vyzvala Rusko, aby zastavilo své kybernetické útoky, jejichž cílem je podle ní podrývání západních demokracií.

Na otázku novinářů, proč nebyli Rusové zatčení, šéf nizozemské vojenské rozvědky Onno Eichelsheim řekl: „Nešlo o policejní vyšetřování. Byla nutná rychlost, proto jsme zasáhli a muži byli vyhoštěni.”

Foto: Handout, Reuters

Mobilní telefony a fotoaparát, který měli ruští agenti.

Pracovníci ruské rozvědky dorazili do Nizozemska 10. dubna. V hotelu u centrály OPCW v Haagu byli údajně zadrženi 13. dubna, načež byli vypovězeni zpět do Ruska.

Foto: Handout, Reuters

Zařízení, kterým se podle Nizozemsců měli ruští špióni nabourat do sítě OPCW

Agenti se měli podle serveru BBC snažit proniknout do bezdrátové sítě OPCW z automobilu zaparkovaného u sídla organizace. Vybavení nalezené ve voze bylo používáno k zachycení přihlašovacích údajů.

Rusko obvinění odmítá

Moskva obvinění z páchání kybernetických útoků odmítla, je to podle ní součást kampaně proti Rusku.

Dosud bylo známé pouze to, že Nizozemci na jaře zadrželi a vypověděli dva ruské agenty kvůli špionáži namířené proti švýcarské laboratoři, která také armádní jed novičok testovala.

Organizace pro zákaz chemických zbraní se podílela na vyšetřování útoku novičokem na bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju a také na případech použití chemických zbraní v Sýrii.

Rusy viní z kybernetických útoků i Britové

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt obvinil ve čtvrtek ruskou vojenskou rozvědku GRU, že v celém světě páchá kybernetické útoky na politické a sportovní instituce, podniky a média. V komuniké se odvolal na zjištění britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti (NCSC).

„Takové chování ukazuje na to, že chtějí operovat bez ohledu na mezinárodní právo nebo zavedené normy a jednat s pocitem beztrestnosti a bez zvažování důsledků," uvedl Hunt.

I toto obvinění, které Británie vznesla společně s Austrálií, Moskva podle agentury TASS odmítla jako součást dezinformační kampaně namířené proti Rusku. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová uvedla, že „bohatá fantazie britských činitelů nemá hranic”.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Nizozemsko a Velká Británie mají alianční podporu při odpovědích na podle nich očividnou ruskou snahu podkopávat mezinárodní právo a instituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám