Hlavní obsah

Nezavádějte tupá a plošná opatření, vyzval státy šéf WHO

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý podotkl, že nejsou nezbytné plošné restrikce, ke kterým se nyní uchylují některé země ve snaze zamezit šíření nové varianty koronaviru nazvané omikron. Opatření by podle něj měla být racionální, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

"Dobře chápu obavy všech zemí, aby ochránily své občany před variantou, které ještě plně nerozumíme," řekl Tedros. "Stejně tak jsem však znepokojen tím, že některé členské státy zavádějí tupá a plošná opatření, která sama o sobě nejsou podložena důkazy, nejsou účinná a která pouze prohloubí nerovnosti."

Varianta, která byla poprvé zaznamenána před týdnem v Jihoafrické republice vyvolala celosvětový poplach, vedla k omezení cestování a upozornila na rozdíly mezi masivním očkováním v bohatých zemích a nedostatečnou vakcinací v rozvojovém světě.

Zákaz vstupu neočkovaných do obchodů, povinná vakcinace. Merkelová jedná o zpřísnění

Evropa

Víc otázek než odpovědí

Etiopský šéf WHO vyzval 194 členských států, aby se držely "racionálních a přiměřených" opatření. Podle něj stále existuje více otázek než odpovědí ohledně nebezpečí varianty omikron, jakož i účinnosti stávajících vakcín.

Omikron je nakažlivější než delta, ale má mírný průběh, říká virolog Libor Grubhoffer

Koronavirus

Zatím nebylo podle Reuters hlášeno žádné úmrtí spojené s omikronem, WHO nicméně v pondělí uvedla, že globální riziko šíření varianty je velmi vysoké.

"Děkuji Botswaně a Jihoafrické republice za tak rychlé odhalení, vytrasování a nahlášení této varianty," zdůraznil šéf WTO. "Hluboce mě znepokojuje, že tyto země jsou nyní ostatními trestány za to, že udělaly správnou věc," dodal s odkazem na zákazy, které uvalila řada zemí pro cestování z několika států jižní Afriky.

Varianta omikron byla v Nizozemsku zachycena dříve, než se dosud myslelo

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám