Hlavní obsah

Nezákonně sterilizované slovenské Romky dostanou odškodné 760 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třem slovenským Romkám přiznal Evropský soud pro lidská práva za nucenou sterilizaci odškodnění téměř 30 tisíc eur (asi 760 tisíc korun). V úterý o tom informovala slovenská média. Jde už o třetí spor týkající se nezákonných sterilizací Romek, který za poslední rok Slovensko ve Štrasburku prohrálo.

Foto: Profimedia.cz

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Podle posledního verdiktu má trojice žen, která proti své vůli podstoupila sterilizaci v nemocnici v Krompachách, kromě odškodnění také nárok na náhradu soudního řízení. Evropský soud jim rovněž zaručil anonymitu.

Zmíněné Romky usilovaly před slovenskými soudy o odškodnění od roku 2003, o rok později se pak obrátily se stížností do Štrasburku. Jedné z žen přiznal soud ve Spišské Nové Vsi 1593 eur (asi 40 500 korun), což štrasburský soud označil za nepřiměřené vzhledem k charakteru porušení práv.

Bratislava letos v červnu prohrála u Evropského soudu pro lidská práva spor ohledně nezákonné sterilizace Romky, která zákrok podstoupila v roce 2001 při porodu svého druhého dítěte, aniž lékaři získali souhlas její matky, neboť rodička byla nezletilá.

Další spor prohrálo Slovensko loni na podzim. Žena se zákrokem v roce 2000 sice souhlasila, ale podle soudu nechápala jeho následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám