Hlavní obsah

Nepovedený potrat vynesl gynekologovi povinnost platit výživné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistý gynekolog ze španělského ostrova Mallorca, kterému se nepovedlo umělé přerušení těhotenství, bude muset platit matce dítěte výživné. Rozhodl o tom místní soud, napsal portál The Telegraph. Žena má také dostat odškodnění ve výši 150.000 eur (3,8 miliónu korun). Lékař se proti rozsudku hodlá odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V dubnu 2010, kdy byla v osmém týdnu těhotenství, žena na klinice podstoupila potrat. Nedozvěděla se ovšem, že zákrok se nepovedl. K lékaři přišla za další tři měsíce, protože jí připadalo, že je znovu v jiném stavu, a znovu chtěla potrat. Při ultrazvukovém vyšetření se ale ukázalo, že je v pátém měsíci těhotenství. Umělé přerušení těhotenství španělské zákony přitom povolují jen do 14. týdne.

Lékař pacientce nabídl, že jí vrátí 320 eur (přes 8000 korun), které původně za potrat zaplatila. Odeslal ji také na jednu kliniku v Barceloně, kde prý měla šanci interrupci podstoupit i v takto pokročilé fázi těhotenství. Nicméně barcelonští lékaři to odmítli.

Podle rozhodnutí soudce má gynekolog ženě platit 978 eur (24.900 korun) měsíčně do doby, než jejímu nyní 18měsíčnímu synkovi bude 26 let. Nedobrovolnou matku, jejíž jméno zůstalo v utajení, rozsudek potěšil. Prostřednictvím svého právníka vzkázala, že nyní nelituje toho, že má dítě.

"Teď je mi dobře a se vším jsem se smířila," prohlásila žena. "Neměla jsem jinou možnost," dodala. Tvrdí, že až k tomu bude vhodná doba, pokusí se svému synovi vysvětlit okolnosti jeho příchodu na svět. Doufá, že ji pochopí.

Reklama

Výběr článků

Načítám