Hlavní obsah

Neopouštějte EU, apeluje Obama na Británii

Velká Británie by měla zůstat součástí Evropské unie, napsal americký prezident Barack Obama v novinovém článku. Podle Obamy je setrvání Británie v Unii strategicky důležité a země je díky členství v EU silnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký prezident Barack Obama přiletěl do Velké BritánieVideo: Reuters

 
Článek

Obamův článek vyšel v den návštěvy prezidenta v Londýně v listu The Daily Telegraph. Deník je blízký Konzervativní straně premiéra Davida Camerona, jejíž část požaduje vystoupení země z Unie.

Americký prezident připomněl historické spojenectví USA a Británie a společné kroky, které zásadně ovlivnily dějiny Evropy včetně společného boje proti Hitlerovi. Obama připomněl, že Američané s Brity přispěli k vybudování prosperující Evropy, v níž sedm desetiletí panuje relativní mír. Evropa a s ní i USA ale stále čelí novým výzvám, ať už v oblasti ekonomiky, nebo bezpečnosti. Výsledek britského referenda o setrvání v Evropské unii proto podle Obamy přirozeně zajímá také Spojené státy a bude mít na ně dopad.

Podle Obamy je v zájmu obou zemí setrvání Británie v Unii. „Měli byste být hrdi na to, že EU pomáhá napříč kontinentem i na jeho okraji šířit britské hodnoty a zvyky - demokracii, vládu práva, otevřené trhy. Evropská unie britský vliv neomezuje, nýbrž ho zvyšuje. Silná Evropa přední postavení Británie ve světě neohrožuje, ale posiluje ho.

Obama dodal, že rozhodnutí je samozřejmě na britských voličích. Vysvětlil také, že do Londýna přijíždí v tuto chvíli, protože chtěl osobně popřát královně Alžbětě II. k jejím 90. narozeninám.

Související témata:

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám