Hlavní obsah

Neonacistická buňka z Zwickau používala taktiku ultralevicových teroristů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jena

Trio neonacistů z Národněsocialistického podzemí (NSU), které zabilo v letech 2000 až 2007 nejméně deset lidí, používalo identity svých známých, aby uniklo odhalení. Uplatňovalo i další triky, které původně využívali ultralevicoví teroristé ze skupiny Baader-Meinhofová. Uvedl to časopis Der Spiegel s odvoláním na výslechy spolupracovníka buňky Holgera G.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Policie odvádí jednoho z členů neonacistického kruhu.

Článek

Spiegel uvádí, že skupina přejala taktiku ultralevicových teroristů z Frakce rudé armády, kteří také pracovali v buňkách a využívali identity podobně vypadajících přátel.

Holger G. byl zadržen v polovině listopadu. Skupině poskytl peníze i identitu. [celá zpráva]

Naposled jim pomohl v květnu loňského roku, kdy ho v dolnosaském Leuenau navštívili tři členové skupiny Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos a Beate Zschäpeová.

Böhnhardt, který byl Holgerovi G. podobný, potřeboval nový pas. Už dříve používal jeho identitu. Byl na jeho identifikačním průkazu, řidičáku i průkazu zdravotní pojišťovny a automotoklubu. Holger G. to napřed odmítl, ale členové buňky mu řekli, že když jim pomáhal deset let, nemá jinou možnost. A tak Böhnhardt ostříhal Holgerovi G. vlasy, dal mu svoje brýle a nechali ho vyfotit na biometrický pas. Ten mu byl posléze vydán.

Neonacistický kamarádšaft

Holger G. se okolo neonacistů motal od konce devadesátých let. Patřil do skupiny Kamaradschaft Jena. Znal se z ní s Ralfem Wohllebenem z ultrapravicové Národní demokratické stany (NPD), který je nyní také ve vazbě kvůli činnosti tria ze Zwickau. [celá zpráva]

Krátce poté, co trojice z NSU přešla do ilegality, Wohlleben žádal Holgera G., aby skupině pomohl, že je to otázka národní cti. Poskytl jí 3000 německých marek, Wohlleben však nebyl spokojen a v roce 2001 přišel s ideou, aby Böhnhardt mohl použít jeho identity na svých dokumentech. Holger G. pak dostal tajné číslo na trojici a sešli se vyfotit na pas.

Trojice využívala služeb Holgera G. dále. Jednou měl odvézt textilní tašku od Wohllebena, ve které byla pistole. Holger G. se pak odpoutal od neonacistů, ale párkrát ročně se se svými kamarády spojil. Böhnhardt dál využíval dokumentů, na nichž byly fotografie Holgera G.

Konec NSU

Holger G. byl také ve styku s rodiči tria, Böhnhardtově rodině řekl, že se trojice raději zastřelí, než by se vzdali.

Po nepovedené bankovní loupeži Mundlos zabil 4. listopadu před hrozícím zatčením Böhnhardta a pak obrátil zbraň proti sobě. Zschäpeová nechala vybuchnout byt, ale pak se sama přihlásila na policii. Využívá ovšem svého práva nevypovídat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám