Hlavní obsah

Neočkovaní v Durynsku smí od středy nakupovat jen v supermarketech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19, nebudou moci v německé spolkové zemi Durynsko od středy s výjimkou nákupu potravin a léků vstupovat do obchodů a v noci ani vycházet z domova. V úterý to po jednání zemské vlády oznámila durynská ministryně zdravotnictví Heike Wernerová. Durynsko rovněž ruší adventní trhy, které začaly teprve v pondělí.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Durynsko je tak další německou spolkovou zemí, která se kvůli rychlému šíření nemoci covid-19 rozhodla zavést rozsáhlé uzavírky pro neočkované.

K podobným krokům včetně zákazu vánočních trhů přikročily Sasko s Bavorskem. Podle Wernerové bylo zrušení trhů také v Durynsku nezbytné, neboť by se tato země stala cílem vánočních turistů ze Saska a Bavorska.

Nejvíce zamořená spolková země

Durynsko, které je po Sasku koronavirem nejvíce zasaženou spolkovou zemí, s výjimkou supermarketů, drogerií a lékáren od středy podmíní vstup do obchodů jen dokladem o očkování, případně vyléčení z covidu. Test již stačit nebude. Neočkovaní v době od 22:00 do 05:00 následujícího dne nesmí opouštět bez pádného důvodu domov. Za pádné považují úřady lékařské či pracovní důvody.

V sousedních zemích si vyšlápli na lidi bez vakcíny

Zahraniční

Neočkovaní se rovněž nemohou v soukromí volně stýkat s ostatními. Pro návštěvy bude platit omezení maximálně dvou lidí, kteří s neočkovanými nežijí ve stejné domácnosti.

V Durynsku zcela zavřou bary, kluby a diskotéky. Posilovny mohou nadále fungovat, ale pro vstup musí očkovaní, případně uzdravení předložit ještě negativní test. Všechna omezení budou platit přinejmenším do 21. prosince.

Jaká opatření zavádějí sousední země

Koronavirus

Durynsko je po Sasku druhou nejpostiženější německou spolkovou zemí. Aktuální sedmidenní průměr na 100 tisíc obyvatel je 685,3 nakaženého. V celém Německu je pak tato sedmidenní incidence 399,8. Nejvyšší z celého Německa je v Durynsku kvóta covidových hospitalizací, která činí 18,3 na 100 tisíc obyvatel. Podle Wernerové je tak v nadcházejících dnech nutné počítat s překládáním pacientů do méně vytížených nemocnic v jiných spolkových zemích.

Zpřísňuje i Berlín

Opatření se v úterý rozhodl zpřísnit také Berlín, kde jsou zatím vánoční trhy povoleny. Berlín zřejmě již od víkendu vstup do většiny obchodů neočkovaným zakáže. V klubech bude metropole vedle dokladu o očkování, případně uzdravení požadovat ještě dodatečný test.

Reklama

Výběr článků

Načítám