Hlavní obsah

Němečtí křesťanští demokraté schválili velkou koalici s SPD, ta se teprve rozhodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Předsednictvo německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) v pátek jednomyslně schválilo záměr strany vytvořit vládní koalici se sociálními demokraty z SPD. Na tiskové konferenci to oznámil generální tajemník CDU Hermann Gröhe. Pro vytvoření koalice ale bude nutný i souhlas nedělní stranické konference SPD.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Angela Merkelová

Článek

Zatímco většina Němců ideu velké koalice podporuje, řadoví členové sociální demokracie se k jejímu vytvoření staví skepticky. SPD v pátek opět zdůraznila, že rozhodnutí o zahájení koaličních jednání ještě musí schválit 200 delegátů nedělní konference a že rozhodování není formalita.

Řada členů SPD se v minulosti vyjadřovala k vytvoření vlády s konzervativci kriticky, protože se obávala, že je stejně jako za minulé velké koalice v letech 2005 až 2009 zastíní kancléřka Angela Merkelová z CDU a že socialisté přijdou o podporu voličů.

Zahájení koaličních jednání musí schválit také Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou CDU v Bavorsku. Německá média ale považují rozhodnutí CSU pouze za formální krok a nepochybují o tom, že CSU vznik velké koalice podpoří.

Konzervativní unie CDU/CSU sice v zářijových volbách získala 41,5 procenta hlasů, ale přišla o svého dosavadního koaličního partnera, liberální FDP, který se do parlamentu nedostal. Konzervativcům chybí k většině ve spolkovém sněmu pět poslanců.

Předseda SPD Sigmar Gabriel podotkl, že silný volební výsledek CDU/CSU komplikuje povolební vyjednávání, protože SPD se kvůli tomu dostala do pozice, kdy by v případné koaliční vládě jen obtížně prosazovala svá témata.

Reklama

Výběr článků

Načítám