Hlavní obsah

Německý Marburg je ochoten přijmout odmítané migranty ze Středozemního moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marburg

Německé město Marburg se ve čtvrtek nabídlo jako „bezpečný přístav” pro dvaatřicet migrantů, které 22. prosince vylovila ze Středozemního moře loď Sea-Watch 3 německé neziskové organizace stejného názvu. Reagovalo tak na fakt, že přímořské státy migranty odmítají přijmout. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Město Marburg

Článek

Starosta stotisícového města ve spolkové zemi Hesensku na západě Německa Thomas Spies poslal dopis ministrovi vnitra Horstu Seehoferovi, v němž ho žádá, aby přijetí migrantů umožnil.

„Podle našeho přesvědčení a platného práva musí být lidé, kteří se na moři ocitnou v nouzi, zachráněni – bez ohledu na to, z jakého důvodu na moři jsou,” napsal starosta Spies v dopise adresovaném Seehoferovi.

Ochotná je i Neapol

Už ve středu projevilo ochotu k převzetí části migrantů ze Sea-Watch 3 Nizozemsko. Také starosta italské Neapole Leoluca Orlando ve čtvrtek řekl, že je připraven loď vpustit do přístavu. Italská vláda však razí přísnou protiimigrační politiku a přijetí lodí s migranty odmítá.

Loď Sea-Watch 3 pluje v mezinárodních vodách pod nizozemskou vlajkou. Na palubě se nachází 32 migrantů zachráněných ze člunu. Pocházejí z Nigérie, Pobřeží slonoviny a Libye. Jsou mezi nimi tři malé děti, tři teenageři bez doprovodu a čtyři ženy.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni od ledna do poloviny prosince připlulo do Evropy přes Středozemní moře 113 145 lidí, o rok dříve to bylo ve stejném období 168 258 lidí. Při pokusu migrantů dostat se do Evropy loni přišlo o život nebo je pohřešováno více než 2200 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám