Hlavní obsah

Německý kněz měl nutit dívku k sexu, jinak prý nepřijde do nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý katolický kněz byl obviněn z opakovaného znásilňování nezletilé dívky, kterou počátkem 90.let nutil k sexuálním stykům mimo jiné pod pohrůžkou, že jinak "nepřijde do nebe". Oznámila to v úterý podle agentury AFP prokuratura v Osnabrücku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Justici předala případ dnes padesátiletého kněze speciální komise katolické církve. Od loňského listopadu a zveřejnění zprávy o zneužívání dětí kněžími v Irsku, které církevní hierarchie kryla, se objevily četné případy pedofilie u kněží v dalších zemích Evropy, včetně papežova rodného Německa, ve Spojených státech i v Latinské Americe.

Papež Benedikt XVI. v červnu při slavnostní liturgii k ukončení kněžského roku na Svatopetrském náměstí v Římě požádal boha a oběti pedofilních zločinů katolických duchovních za odpuštění. Přislíbil také, že církev v budoucnu pro ochranu dětí udělá maximum.

Nejmenovaný duchovní je obviněn z toho, že od roku 1990 po dobu tří let sexuálně zneužíval tehdy čtrnáctiletou dívku ze své farnosti. Obviněný je podle mluvčího prokuratury Alexandra Retemeyera velmi charismatickou osobností a patří ke konzervativnímu křídlu církve.

Jeho údajná oběť na něj podala žalobu k biskupství v Osnabrücku letos v březnu. Kněz byl odvolán ze svých funkcí a bylo zahájeno vyšetřování. Poté, co odmítl sám jít na policii, předalo biskupství jeho případ justici.

Německá katolická církev čelí od počátku roku sérii odhalení a obvinění týkajících se sexuálního zneužívání nezletilých kněžími zejména ve školách a církevních internátech v 70. a 80. letech minulého století. Německá vláda svolala v dubnu kulatý stůl věnovaný boji proti sexuálnímu zneužívání nezletilých v řadách církve a předseda německé biskupské konference arcibiskup Robert Zollitsch se obětem omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám