Hlavní obsah

Německý europoslanec hrozí Praze izolací kvůli odkladu Lisabonské smlouvy

Brusel

Vlivný německý europoslanec Jo Leinen (SPD) pohrozil ve čtvrtek České republice izolací kvůli ústavní stížnosti skupiny českých senátorů, která může odložit přijetí Lisabonské smlouvy. Senátoři, kteří návrh podali, čelí i v ČR kritice od zastánců ratifikace smlouvy. Podle nich jde o zdržovací taktiku a snahu umožnit prezidentu Václavu Klausovi odkládat rozhodnutí o podpisu smlouvy, a tím i její přijetí.

Foto: René Volfík, ČTK

Německý europoslanec Jo Leinen

Článek

"Česká republika se vystavuje izolaci a oslabení své pozice v rámci Evropské unie," uvedl ve čtvrtečním prohlášení Leinen, který v minulosti předsedal parlamentnímu výboru pro ústavní záležitosti. Podle něj by Evropská unie neměla v žádném případě akceptovat "umělé blokování" reformní smlouvy prezidentem členského státu, tedy Klausem.

Česká republika není jediným členským státem unie, který smlouvu ještě neratifikoval. Irové rozhodnou o osudu smlouvy v opakovaném referendu začátkem října, dokument nicméně plně neratifikovalo ještě ani Německo a Polsko.

V ČR smlouvu už schválily obě komory českého parlamentu. Pro dokončení ratifikace schází podpis prezidenta. Klaus s tímto krokem čeká mimo jiné právě na výsledek posouzení nové stížnosti ohledně smlouvy. Senátoři ústavní stížnosti podali v minulosti již jednou, ale Ústavní soud jí odmítl s tím, že posuzované části smlouvy jsou v souladu s českým právním řádem.

Za zdržování může podle Leinena prezident

"Věříme v rychlé rozhodnutí českého ústavního soudu ve věci ústavní stížnosti, kterou podali antievropští senátoři," uvedl Leinen. Podle něj za "zdržováním" stojí jednoznačně český prezident, který sází na dobrý výsledek britských konzervativců v dalších volbách. Konzervativci již několikrát slíbili, že v případě svého vítězství vypíší k Lisabonské smlouvě referendum, ve kterém by britští voliči dokument nejspíše odmítli.

Leinenova kritika na adresu Klause zdaleka není jeho první. Oba muži se názorově střetli v minulosti již několikrát. Někteří čeští politici především z řad ODS schválně komolí jeho jméno na Lenin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám