Hlavní obsah

Německo zdvojnásobilo export střelných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé zbrojní firmy vyvezly loni do světa střelné zbraně v hodnotě přes 76 miliónů eur (dvě miliardy Kč), což je ve srovnání s předchozím rokem více než dvojnásobná suma a nejvíce za dobu statistické evidence. Kvůli povolování tohoto rizikového exportu čelí vláda v Berlíně kritice německé opozice a organizací bojujících za lidská práva, neboť německé samopaly, pušky a pistole mířily i do násilím zmítaných zemí, jako např. Iráku.

Foto: Kay Nietfeld/Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s ministrem obrany Thomasem de Maizière v Afghánistánu. Ilustrační foto

Článek

Podle předběžných údajů ministerstva hospodářství Německo vyvezlo v loňském roce takzvaných malých zbraní za 76,15 miliónu eur, zatímco v roce 2011 to bylo za 37,9 miliónu eur.

Dosavadní nejlepší exportní rok na tento typ arzenálu, do kterého se řadí samopaly, kulomety, plně automatické i poloautomatické pušky a pistole, byl rok 2009, kdy jich Němci vyvezli za 70,4 miliónu eur. Jejich export ale tamní úřady evidují teprve od konce 90. let minulého století.

Vývoz těchto zbraní je nejen v Německu vnímán jako velmi rizikový. Za oběť jim totiž padne celosvětově nejvíce lidí a často se dostávají i do krizových regionů.

Zbraně ve všech konfliktech

"Malé zbraně jsou zbraněmi hromadného ničení 21. století. Jak se jednou vyvezou, rozšiřují se zcela nekontrolovatelně od války k válce," kritizoval rostoucí export povolovaný vládou armádní expert opoziční Levice Jan van Aken. Připomněl, že německé zbraně se objevily ve všech současných konfliktech. "V Afghánistánu dokonce střílí Tálibán německými zbraněmi po německých vojácích," dodal opoziční poslanec.

Mluvčí ministerstva hospodářství i kancléřky Angely Merkelové ujistili, že berlínská vláda provádí "odpovědnou zbrojní politiku" v souladu se všemi právními nařízeními. Kritiky kabinetu nicméně znepokojil přiznaný vývoz střelných zbraní do Iráku nebo do Saúdské Arábie, jejíž režim má podle lidskoprávních organizací problémy s dodržováním lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám